Потрібно 10 хвилин: як у місті на Волині військовозобов’язані оновлюють дані у ЦНАПі

Потрібно 10 хвилин: як у місті на Волині військовозобов’язані оновлюють дані у ЦНАПі

З 18 травня до 16 липня 2024 року всі військовозобов’язані чоловіки та жінки повинні оновити свої військово-облікові дані. Зробити це можна безпосередньо в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у спеціальному додатку «Резерв+» або в центрах надання адміністративних послуг.

У Ковельському ЦНАПі така послуга з’явилася 18 травня, пишуть Волинські новини, посилаючись на сюжет «12 Каналу».

Станом на 22 травня, за словами начальниці, нею скористалися понад 50 чоловіків, які віком від 18 до 60 років. Ажіотажу та черг у приміщенні немає.

«Для заявників достатньо мати із собою паспорт, код платника податків і подати актуальний мобільний номер та електронну пошту», – зазначила начальниця управління ЦНАП Ковельської міськради Ольга Чайка.

У Ковелі оновити свої військові дані можна як у ЦНАПі на вулиці Незалежності, так і в його територіальному підрозділі на вулиці Драгоманова. До якого спеціаліста йти – вирішує система. Усе, що потрібно, – взяти талон.

Із таким талоном до спеціалістки ЦНАПу прийшов ковельчанин Олег. Він – священник місцевої церкви ПЦУ. 

«Я більше довіряю паперовій формі реєстрації, ніж електронній, тому вирішив відвідати ЦНАП», – зазначив чоловік.

Для оновлення даних у нього попросили паспорт громадянина України та ідентифікаційний код. Актуальний номер телефону система перевіряє самостійно.

Всю інформацію адміністраторка вносить в електронну систему, вона автоматично підтягується в реєстр «Оберіг». На оновлення військово-облікових даних ковельчанину знадобилося не більше за десять хвилин.

Після закінчення процедури отримав завірений підписом та печаткою ЦНАПу витяг із реєстру. У ньому вказується прізвище, ім’я, по-батькові, військове звання, бронювання чи відстрочка, якщо вони є, де саме особа перебуває на обліку. Тобто всі дані, які містяться в реєстрі. Повісток чи направлень на ВЛК у центрах надання адмінпослуг не видають.

Як запевняли в Мінцифри, оновити дані через ЦНАП можна навіть, якщо у військовозобов’язаних немає військового квитка, якщо вони багато років не були у військкоматі або з певних причин не оновлювали дані в ТЦК. Але електронна система може і відмовити у видачі витягу. Серед найпоширеніших причин – у ТЦК немає жодної інформації про вас як про особу.

«У такому випадку приходить інформація про особу, де ми бачимо, що їй не присвоєно індивідуальний номер. Їй потрібно спершу звернутися в центр комплектування, щоб внести в систему «Оберіг» інформацію про себе», – акцентувала начальниця управління ЦНАПу.

До ТЦК спрямовують і у випадках, коли в єдиній базі даних інформація про вас має помилку або ж ви перебуваєте в розшуку.

«Поліцію ми не викликаємо. Це не наша компетенція. Ми просто повідомляємо людині кінцевий результат, що вона не буде занесена в систему і є в розшуку. Людина тоді вже може сама проявити ініціативу і звернутися в ТЦК за роз’ясненням», – зазначила адміністраторка Катерина Кузьмич.

Станом на 22 травня із п’ятдесяти людей, які для оновлення даних обрали ковельський ЦНАП, десять відсотків муситимуть звернутися в ТЦК та СП.

Якщо до 16 липня військовозобов’язані чоловіки та жінки не оновлять дані, то нестимуть відповідальність. Якщо під час перевірки документів ви не матимете військово-облікового документа, то можуть вручити повістку або примусово доставити у ТЦК та СП.

Передбачена й адміністративна відповідальність – штраф від 17 до 20,5 тисячі гривень. Але від оновлення даних таке покарання не звільняє. Також ТЦК та СП має право подати заяву до суду про обмеження особи в керуванні транспортними засобами.

Читайте також:

Можливо зацікавить