У 2023 році Держкіно заборонили показ в Україні двох фільмів

У 2023 році Держкіно заборонили показ в Україні двох фільмів

Державне агентство України з питань кіно заявило, що у 2023 році жодна дистриб'юторська компанія не зверталася з клопотанням про прокат російських фільмів в Україні.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Жодна дистриб'юторська компанія не зверталася з клопотанням щодо оформлення державних посвідчень на право розповсюдження і демонстрування фільмів/телесеріалів виробництва Російської Федерації. Отже, не було видано жодного державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування для кінотеатрального права на території України», – йдеться у відповіді Держкіно на запит агентства «Інтерфакс-Україна».

З огляду на це наголошується, що жоден фільм/телесеріал виробництва Росії не проходив у 2023 році Експертної комісію з питань розповсюдження та демонстрування фільмів.

Водночас, згідно з даними сайту Держкіно, у 2023 році скасовано державну реєстрацію та визнано недійсними державні посвідчення на право розповсюдження і демонстрування двох фільмів за участю російського актора Олексія Кравченка, через внесення його до списку осіб, які становлять загрозу державній безпеці.

У такий спосіб заборонено російський фільм «Дрібний біс» (1995 року), а також чесько-словацько-український фільм «Пофарбоване пташеня» (2019 рік).

Окрім того, у відомстві повідомили, що загалом у 2023 році Держкіно видало держпосвідчення на право розповсюдження і демонстрування на 328 фільмів.

Як повідомлялося, Держкіно заборонило у 2018 році три російські серіали та надало дозвіл на прокат трьох російських фільмів, у 2019 році - заборонило п'ять фільмів, з яких два російські, а в одному знімався Володимир Зеленський, у 2020 році - не заборонило жодного російського фільму, а до демонстрування було допущено один, у 2021 році - не заборонило трансляцію жодного російського фільму, а до демонстрування було допущено три, у 2022 році - жодна дистриб'юторська компанія не зверталася з клопотанням щодо прокату російських фільмів в Україні.

Читайте також:

• У Луцьку відбудеться допрем’єрний показ фільму «Мій карпатський дідусь»

• Рада підтримала англійську мову в Україні: що зміниться

• Співачка з Луцька оригінально переспівала відому колядку. Відео

Можливо зацікавить