У Білорусі за «державну зраду» почнуть страчувати чиновників

У Білорусі за «державну зраду» почнуть страчувати чиновників

У Білорусі з 25 березня чиновників можуть страчувати за держзраду. Відповідний закон, який передбачає смертну кару для чиновників і військових за «державну зраду», був опублікований у ніч проти 14 березня після того, як минулого тижня його підписав Олександр Лукашенко.

Про це повідомляє Суспільне 

Йдеться про поправки до кодексів про кримінальну відповідальність, що передбачають смертну кару для чиновників і військовослужбовців за держзраду, а також кримінальну відповідальність за пропаганду тероризму і дискредитацію армії. Закон «Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності» опубліковано на Національному правовому інтернет-порталі Білорусі.

У документі йдеться про те, що цей закон набуває чинності через десять днів після його офіційного опублікування. 9 березня закон підписав очільник Білорусі Олександр Лукашенко. Зазначалось, що основна мета документа — «посилення протидії злочинам екстремістської (терористичної) та антидержавної спрямованості».

Кримінальна відповідальність «за зраду державі», вчинену посадовою особою, поширюється на всіх осіб, які обіймають держпосади. При цьому «за зраду державі», вчинену посадовою особою або військовослужбовцем, запроваджується можливість застосування виняткової міри покарання — смертної кари.

Нагадаємо, що у травні 2022 року у Білорусі запровадили смертну кару за «замах на теракт». Білорусь єдина країна Європи, де смертна кара застосовується як міра покарання на законодавчому рівні. Європейський союз неодноразово закликав Білорусь скасувати смертну кару.

 

Читайте також:

Можливо зацікавить