У двох дошкільнят з Волині виявили небезпечне захворювання

У двох дошкільнят з Волині виявили небезпечне захворювання

На Волині у двох малюків медики виявили паразитарне захворювання – балантидіаз. Це кишкове захворювання з виразковим ураженням товстої кишки і симптомами загальної інтоксикації. 

Про це у вівторок, 24 жовтня, повідомили на сайті ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ».

Збудником хвороби є одноклітинний мікроорганізм – балантидій кишковий. Резервуаром для цього паразита часто є свині, іноді ним заражаються пацюки й собаки. У деяких випадках інвазована людина може стати джерелом інфекції для інших.

Механізм передачі – фекально-оральний. В організм людини балантидії потрапляють через брудні руки, воду, овочі, фрукти та інші харчові продукти. Додатковим чинником передачі збудника може бути грунт, а також синантропні мухи (ті, котрі адаптувалися до життя поблизу людини).

Гостра форма балантидіазу характеризується явищами інтоксикації і симптомами коліту. Виникають головний біль, нудота, часта блювота, сильні болі в животі, діарея. У кишківнику утворюються ерозії та виразки. Гостра форма може тривати до двох місяців.

Якщо хворобу не лікувати, вона стає хронічною, з рецидивами. Ця форма може тривати 5-10, а іноді й більше років. Ускладненнями хронічного балантидіазу можуть бути кишкові кровотечі, гострий апендицит, перфорація виразок товстої кишки з розвитком гнійного перитоніту.

При своєчасному розпізнаванні та адекватному лікування прогноз щодо балантидіазу сприятливий.

Більшість людей не підозрює у себе ураження гельмінтами та патогенними найпростішими. Виявити паразитів можливо тільки провівши обстеження. Це допоможе отримати адекватне лікування і прискорить одужання.

Спеціалісти мікробіологічної лабораторії Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб здійснюють паразитологічні дослідження на виявлення кишкових гельмінтів (аскарид, гостриків, токсокар, волосоголовців), дирофілярій та патогенних найпростіших (лямблій, бластоцист).

До фахівців можна звернутися в Луцьку за адресою: проспект Волі, 55.

Читайте також:

Можливо зацікавить