Водій, який у Луцькому районі на смерть збив 6-річну дівчинку, втік за кордон

Водій, який у Луцькому районі  на смерть збив 6-річну дівчинку, втік за кордон

Винуватець аварії, який 25 січня на смерть збив 6-річну дитину в Торчині, втік за кордон.

Про це у фейсбуці повідомила мама загиблої дівчинки.

«25 січня двоє моїх дітей ішли до школи. Старшій Вероніці було 10, а молодшій Мілі 6 років. Вони стояли на дорозі і уважно дивилися по сторонам. З лівої сторони їхала поліцейська машина і їх бачила, а з правої, зі сторони Польщі, їхав автомобіль. Діти рушили переходити дорогу!

Коли вони дійшли на другу половину дороги, автомобіль із сторони Польщі не збавляє швидкість і збиває Мілу, старша Вероніка встигає відскочити назад.

Ми були 15 днів в реанімації і 10 лютого Міла померла. Винуватець Євген Бабич із Запорізької області ні разу не приїхав до нас! Він є просвітером і навіть нам слова «вибач» не сказав, а подзвонив після смерті дитини і сказав, що мені дуже пощастило, бо дитина в рай попала!» - пише жінка. 

Також вона звинувачує у бездіяльності поліцію, оскільки винуватця не притягнули до відповідальності і він зміг виїхати з країни.

«Слідчий викликав мене до себе 22 лютого на допит і почав захищати винуватця. Говорив, що він помалу їхав і навпроти їхала поліція, що він не може бути винуватий.

Пізніше він направив до мене соціальну службу, так як я мати одинока, вони перевіряли чи в мене є пилосос, праска і яка техніка, чи мала дитина одяг і так далі. Ціле літо допитували старшу Вероніку. Щоразу вона  мала показувати, як вони ішли і де вона з Мілою стояла останній раз!

В червні я звернулася до адвоката, щоб він мені допоміг, але це вже було пізно, бо на початку травня слідчийн не відкрив кримінальне провадження на винуватця, а написав, що той просто свідок. А той тим часом виїхав із сім’єю за кордон!

Уже є висновки експерта про те, що водій мав час, щоб зреагувати.

Водія оголошено в розшук по Україні, але він уже за кордоном. Щоб справа зрушилася з місця, нам треба розголос», - пише жінка.

В ГУ НП виданню ВСН прокоментували цю ситуацію. Зі слів поліції, провадження відкрите і водієві оголошено про підозру. 

«Досудовим розслідуванням встановлено, що 25 січня 2023 року водій «Деу Ланос», рухаючись по автодорозі Н-22 у смт. Торчин Луцького району, допустив наїзд на малолітню дівчину. У результаті дорожньо-транспортної пригоди пішохідка отримала тілесні ушкодження, від яких померла 10 лютого.

25 січня, в день автопригоди, за цим фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, та проведено невідкладні слідчі дії, а саме: проведено огляд місця події, під час якого зафіксовано дорожню обстановку, кінцеве розташування транспортного засобу та виявлених слідів, допитано свідків та потерпілих, проведено слідчий експеримент з метою деталізації обставин вчинення кримінального правопорушення тощо.

7 лютого, за результатами слідчих дій, було призначено інженерно-транспортну експертизу, яку проводили експерти Волинського НДЕКЦ.

У травні отримано висновок цієї експертизи, відповідно до якого водій у цій дорожній ситуації «не мав технічної можливості уникнути наїзду на малолітнього пішохода». 

Вивчивши та проаналізувавши зібрані матеріали, слідчі встановили, що при проведенні цієї експертизи не були враховані показання малолітньої сестри померлої, яка в той момент перебувала поруч і встигла відскочити. Адже мати спершу відмовлялась від будь-яких слідчих розшукових дій за участю її малолітньої доньки, щоб не травмувати дитину.

Слідчим відділу розслідування злочинів у сфері транспорту слідчого управління ГУНП у Волинській області вдалось переконати матір і наполягти на тому, щоб її донька таки була допитана. Завдяки принциповій позиції поліцейських це дало змогу провести додаткові допити та слідчі експерименти й усунути протиріччя в попередніх показаннях й деталізувати подію.

За результатами проведених слідчих дій 26 червня було призначено чергову інженерно-транспортну експертизу у Волинському НДЕКЦ МВС.

У липні було отримано висновок, згідно з яким водій у даній дорожній ситуації таки мав технічну можливість уникнути наїзду на малолітнього пішохода. Тобто була підтверджена його винуватість.

Після цього слідчі вживали заходів з приводу належного виклику та повідомлення про підозру водієві, але він покинув територію України ще в травні і не з’являвся на процесуальні дії.

27 вересня водієві повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбачено ч. 2 ст. 286 ККУ, та оголосили в розшук на території України.

Також слідчі направили в суд клопотання, аби оголосити винуватця в міжнародний розшук та затримати і доставити в Україну. 

9 жовтня це клопотання слідчий суддя задовольнив.

Як тільки водія-винуватця знайдуть за кордоном, його доставлять у Волинську область та обиратимуть запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», -йдеться у повідомленні.

Читайте також:

 

 

Можливо зацікавить