У Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУ

У Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУ

Протягом кількох годин на Київському майдані лучани мали можливість здати кров для наших захисників у рамках акції «Кров для ЗСУ! Допоможи воїнам воювати, ставши для них донором!»». Ця акція буде продовжена завтра у Ковелі. 

Ініціювала масштабну кампанію громадська організація «Рух Змін» у партнерстві з добровольчим батальйоном РДК за підтримки БФ «Шведський центр допомоги», Волинської ОВА в особі голови Юрія Погуляйка та народного депутата Валерія Стернійчука

Як розповів голова ГО «Рух змін» Андрій Кошара, такі акції проводяться по всій Україні. Напередодні дві такі акції проводили у Києві – на Михайлівській площі, у четвер, 8 червня вона відбулася у Луцьку, а 9 червня стартує у Ковелі, ще одна акція буде у Володимирі. 

«Це дуже хороша ініціатива, ця акція відбувається в рамках національної програми «Твоя кров може воювати – стань донором». Два дні вона триватиме на Волині, сьогодні вона в Луцьку завтра біля ЦНАПу в Ковелі. З 10 до 14 дня кожен може прийти і стати донором. Війна кидає нам нові виклики, потреба в крові є щоденною, вона може рятувати і військових, і цивільних, використовується під час лікування і операцій. Це благородна і потрібна справа», - наголосив нардеп Валерій Стернійчук, який теж долучився до акції і здав кров. 

У Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУУ Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУУ Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУУ Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУ

Здати кров можна було у спеціальному донормобілі, подарованому БФ «Шведський центр допомоги». Для того, щоб здати кров достатньо було взяти з собою документи. На місці медики записували дані донорів, робили аналізи. 

Як розповів громадський діяч з Луцька Назар Романюк, охочих здати кров було багато – прийшло близько 500 людей, що стало неочікуваним. З його слів, частині донорів відмовили, оскільки після здачі аналізів виявилось, що в них не можна брати кров, ще близько 100 осіб скерували в Центр крові. 

«Було орієнтовно 500 людей, ми в принципі не розраховували на таку кількість. В автомобілі взяли кров у 57 людей, багато відсіяли, бо на місці робили аналізи, і були такі, кому не можна здавати кров. Було настільки багато людей, що близько 100 ми скерували в Центр переливання крові. Тож акція – успішна», - зазначив він. 

У Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУУ Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУУ Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУУ Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУУ Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУ

Якщо хтось не встиг долучитися до акції – він може записатися у чергу в Центр крові, де потім теж можна здати кров. 

Очільник Центру крові Юрій Кременець каже, що потреба в донорській крові є постійно, нею центр постійно ділиться з іншими регіонами, тож вдячний організаторам акції і самим донорам. 

«Ми зараз забезпечуємо не тільки потреби області компонентами крові, а й відправляємо на схід. Найбільша потреба в мінусових групах 1, 2, 3, 4 з резусом «мінус», вони завжди були в дефіциті», - каже він.

Серед людей, які прийшли на акцію – відомий столичний блогер Денис Кошельник. Каже, що здавав кров минулого разу, а зараз організовує медійну підтримку.

«Я є волонтером РДК, для кого буде частково йти кров. Багато з них стали моїми друзями», - додав він.

У Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУУ Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУУ Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУУ Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУУ Луцьку більше 150 людей здали кров для ЗСУ

Нагадаємо, на Волині протягом двох днів відбудеться акція «Кров для ЗСУ». Волинян просять стати донором. 

 Читайте також:

Можливо зацікавить