У Луцьку судили посадовця з окупаційної влади «ЛНР»

У Луцьку судили посадовця з окупаційної влади «ЛНР»

У Луцьку судили заступника голови адміністрації Марківського району Луганської Народної Республіки Володимира Золотоверха. Його було обвинувачено в добровільному зайнятті посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора (ст.111-1 ч.5 КК України).

Про це йдеться у вироку Луцького міськрайонного суду від 31 липня 2024 року.

Встановлено, що обвинувачений будучи громадянином України, перебуваючи на території селища міського типу Марківка Старобільського району Луганської області, погодився на пропозицію представників окупаційної адміністрації держави-агресора - російської федерації та представників незаконних збройних формувань так званої «ЛНР», та 18.04.2022 добровільно зайняв посаду - заступника голови адміністрації Марківського району Луганської Народної Республіки. Тобто після повномасштабного вторгнення та захоплення вказааної території.

Володимир Золотоверх на судове засідання не з`явився, про причини неявки до суду не повідомив. Хоча суд належно повідомляв його про розгляд справи.

Разом з тим, постановою прокурора у кримінальному провадженні - прокурора Марківського відділу Старобільської окружної прокуратури Луганської області від 07.07.2022 підозрюваного посадовця окупаційної влади оголошено в розшук.

Суд повважав, що є всі правові підстави проводити розгляд даного кримінального провадження за правилами спеціального судового провадження, хоча захисниця була проти.

Отже, суд здійснив розгляд кримінального провадження за відсутності обвинуваченого.

Судом встановлено, що стороною обвинувачення, використані всі передбачені законом заходи для дотримання прав обвинуваченого, зокрема права на захист, на доступ до правосуддя, таємницю спілкування, невтручання у приватне життя.

В одначас адвокатка наполягала, що не встановлено, що підозрюваний діяв добровільно чи під примусом. Та її аргумент спростували свідки. Один із них сказав, що йому відомо про те, що хто почав працювати з окупаційною владою було на добровільній основі і без будь-якого примусу чи погроз. Крім того, свідок зазначив, що станом на 24.06.2024 обвинувачений продовжує працювати в окупаційній владі.

Крім того, ще виступила низка свідків, які підтвердили, що обвинувачений чоловік займав високу позицію в органах окупаційної влади.

Тому суд вважає, що вина обвинуваченого у вчиненні інкримінованого йому злочину знайшла своє підтвердження.

Отож суд ухвалив обвинуваченого визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років, з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування, органах державного управління та контролю, підприємствах та організаціях державної та комунальної власності строком на 10 років, та з конфіскацією всього належного йому на праві приватної власності майна.

Читайте також:

Можливо зацікавить