У Підгайцівській громаді за 3 дні до 1 вересня закрили три школи 

У Підгайцівській громаді за 3 дні до 1 вересня закрили три школи 

Перший дзвоник у Луцькому районі пролунає не в усіх школах. За лічені дні до початку навчального року у Підгайцівській громаді на сесії депутати проголосували за закриття трьох шкіл та пониження в ступені ще одного закладу освіти. 1 вересня учні зустрічатимуть в школах сусідніх сіл.

Сесія Підгайцівської сільської ради відбулась 28 серпня. Серед проєктів рішень була ціла низка питань щодо подальшої долі закладів освіти.

Зокрема, закрили Воротнівську і Пальченську гімназії. Звідти дітей перевели у Лищенську та Хорлупівську гімназії.

Звірівську гімназію понизили у ступені – вона стала початковою школою, а учнів 5-9 класів перевели до Романівського ліцею.

Депутати проголосували і за остаточну ліквідацію Вишнівської початкової школи. Правонаступником визнали Піддубцівський ліцей. Рішення про закриття цієї школи депутати ухвалили дещо раніше.

У Підгайцівській громаді за 3 дні до 1 вересня закрили три школи 
Гімназія в селі Пальче. За останні роки там зробили утеплення, встановили нову систему опалення, перекрили дах, облаштували сучасну санітарну кімнату тощо. Загалом витрачено понад півтора мільйона гривень.

Також на сесію виносилось рішення щодо пониження у ступені Борохівської гімназії, однак на сесії це питання не підтримали.

У коментарі виданню ВСН депутат Підгайцівської громади Тарас Столярук повідомив, що адміністрація сільради виправдовувала такі рішення тим, що їх утримувати, начебто, економічно невигідно.

«Як пояснювала начальник управління освіти, утримувати ці школи було економічно невигідно, школи малі, там треба укриття, а ті укриття, які своїми силами облаштовані, не відповідають нормам, їх ніхто не прийме і не допустить дітей до навчання», каже депутат.

Проте усе одно багатьох такі рішення здивували. 

«Було питання щодо школи в селі Борохів, де 76 учнів, його мали понизити у ступені, але не підтримали. А в Звірові, де теж 76 учнів – понизили. Чому закрили Пальче і Воротнів? Пояснювали, що сховища немає. Але мене дуже здивувало рішення по Воротневу. Там не так давно повідновлювали класи, купили парти. Ще 2 роки тому ми виділяли гроші на проєкт спортивного майданчика і на сам стадіон, але просто не встигли через війну. Але раніше в планах було розвивати це село. Тому закриття школи дуже здивувало. До мене також зверталися мешканці Звірова щодо їх школи, я запевнив, що не підтримаю це рішення, але це нічого не змінило», - пояснив він.

У Підгайцівській громаді за 3 дні до 1 вересня закрили три школи У Підгайцівській громаді за 3 дні до 1 вересня закрили три школи У Підгайцівській громаді за 3 дні до 1 вересня закрили три школи У Підгайцівській громаді за 3 дні до 1 вересня закрили три школи 
У Воротневі обіцяли сучасний спортивний майданчик і активно цим піарились заступники голови

До слова, депутат додає, що відсутність укриттів – проблема не лише цих шкіл. До прикладу, треба робити укриття в школі в селі Гаразджа, де навчається 117 учнів.

«Але коштів на укриття немає і його ніхто не буде робити», - резюмує депутат.

З його слів, учнів тепер мають довозити автобусами до інших шкіл, а вчителям пообіцяли знайти роботу. Проте конкретики на сесії не було. 

Заступник Підгайцівського голови Валентин Приходько, своєю чергою, виправдовує таке рішення «державною політикою», а шкіл, де в класі менше 17 дітей в громаді немало.

«Деякі школи призупинили діяльність, бо немає укриттів, немає належних умов для навчання дітей: спортзалів, спортивних майданчиків, їдалень. І учні з даних шкіл будуть довозитися до кращих умов, де є укриття, де є всі належні умови для навчання і повноцінного навчання», - переконує він.

 

З його слів, ці рішення обговорювалися більше року.

«Рік тому ухвалили рішення про план реорганізації освітніх закладів в Підгайцівській громаді. Рік воно проходило громадське слухання. Рік зустрічалися в населених пунктах. Усі були присутні на громадських слуханнях, на обговореннях. Тобто, це не за три дні, а за рік приймалося рішення.

Борохів знав про те, що також буде пониження ступеня гімназії, але вони все зробили для того, щоб цього не відбулося. Вони знайшли укриття, вони не допустили відтік дітей. Діти брали участь і в обласних олімпіадах, навіть на всеукраїнський рівень вийшли. І депутати, вважаючи на такі досягнення, якраз по Борохову не ухвалили рішення про пониження ступеня. Ви, звісно, некоректно дословлюєтеся стосовно того, що за 3 днів до початку навчального року. 

Рік тому було прийнято рішення про план реорганізації освітніх закладів громади. І до цього всі були готові. І батьків, і викладацький корпус. І у Звірові,  у Воротневі», - каже посадовець. 

Проте, незважаючи на те, що, зі слів, заступника голови громади, всі про це рішення знали і були готові, на сесію прийшли й батьки учнів, які були проти того, щоб закривали школи у їх селах, інформує КонкурентTV.

«Наша школа є єдиним місцем у селі для розвитку і дозвілля наших дітей. Тут працюють чудові вчителі чиєю роботою ми задоволені. Коли ворог розбив і зруйнував багато шкіл в нашій країні, я думаю, ми повинні зберігати наші вцілілі школи», - каже пані Світлана.

«Якщо зараз в нашій зробити укриття, то чому не можна зберегти? – додає інша мешканка громади Алла. - Ми згідні побудувати укриття за кошти батьків».

Натомість голова сільради Юрій Семенюк на сесії переконував: грошей нема. А ще аргументує це закордонним досвідом.

«Чого питання по школах? Всі чули історію коли представниця Німеччини сказала: «У нас, у багатій державі 80 мільйонів населення, і у нас є 20 тисяч шкіл». В Україні 30 мільйонів, якщо є, людей і є 80 тисяч шкіл. Не буде такого. І не те, що ми хочемо чи ні. Поки не було війни, ми якось тримали ці школи а тепер їх немає», аргументував Семенюк.

Читайте також: Скандальний сільський голова Підгайців приїхав на сесію на новому авто за понад 2 мільйони

Головна освітянка сільради Жанна Скороход, своєю черою, переконує: відбулися громадські слухання.

 

«Був зроблений економічний аналіз. Громада вирішила, що краще вкласти у більші школи, ніж робити ці школи дотаційними. У кожному закладі по 2 мільйони не вистачає освітньої субвенції», - каже вона.

З її слів, працівників ще у червні цього року попередили про такий сценарій і пропонували іншу роботу.

Нагадаємо, у 2022-му за пів року війни у Підгайцівській громаді сільський голова Юрій Семенюк, секретар ради Ольга Овсіюк та три заступники отримали матеріальної допомоги та премії на 930 тисяч гривень. Пізніше стало відомо, що начальницю відділу освіти Підгайцівської сільської ради Жанну Скороход судитимуть за розтрату коштів.

Також йшлося про те, що укриття у Піддубцівському ліцеї планували збудувати влітку цього року. Проте прокуратура виявила можливі зловживання службових осіб Підгайцівської сільради, які готували проєктно-кошторисну документацію, і розпочали з цього приводу розслідування.

Раніше начальниці відділу освіти Підгайцівської сільради Жанні Скороход суд призначав штраф за те, що очолювана нею структура закуповувала меблі у її чоловіка, інформує ВолиньPost

Читайте також:

Можливо зацікавить