У Раді відповіли, коли в Україні можуть провести демобілізацію

демобілізація

Якщо позитивна динаміка мобілізації продовжуватиметься, тоді в жовтні подадуть розроблений законопроєкт про звільнення з військової служби під час воєнного стану для розгляду та ухвалення депутатами. Він зможе набути чинності з грудня.

Про це розповіла нардеп, член комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз в ефірі «Еспресо»

«Була досягнута домовленість, що Генштаб і Міноборони будуть відслідковувати протягом 3-4 місяців динаміку здійснення мобілізації за новим законом. Якщо вона буде мати таку ж позитивну характеристику, як за травень та червень, тоді у жовтні має бути поданий відповідно розроблений законопроєкт щодо звільнення з військової служби в час дії воєнного стану, щоб він був розглянутий своєчасно та ухвалений депутатами. Бажано, щоб з грудня він вже набув чинності», - сказала Ірина Фріз.

За її словами, уряд буде дивитися, на скільки ці строки будуть витримані та на скільки закон про мобілізацію буде зберігати позитивну динаміку щодо поповнення війська за новими правилами. Фріз також зазначила, що фракція «Європейська Солідарність» в травні зареєструвала законопроєкт щодо демобілізації. Він передбачає можливість звільнення військовослужбовця після 36 місяців безперервної військової служби.

 «36 місяців безперервної військової служби з яких 18 за бойовими розпорядженнями є можливістю й аргументом для звільнення. Порядок звільнення можна обговорювати, але це абсолютно дієвий та правильний алгоритм з огляду на потреби ЗСУ в доформуванні у разі звільнення тощо», - пояснила народна депутатка.

Читайте також:

Можливо зацікавить