У селі на Волині вирішували, чи перейде церковна громада до ПЦУ

У селі на Волині вирішували, чи перейде церковна громада до ПЦУ

У Світязі Шацької громади відбулися збори релігійної громади, де вирішували, чи приєднуватися їхній церкві до православної церкви України.

Збори релігійної громади відбулися у неділю, 16 червня. Про те, як все відбувалося, Район.Шацьк розповіла Ніна Озімок, учасниця ініціативної групи.

Після повномасштабного вторгнення Ніна Василівна довгий час не ходила до церкви. Однак, за її словами, це не могло тривати довго, адже був внутрішній поклик молитися в храмі. 

«Церква має великий вплив на людину. Я, разом з іншими світязянами, почала їздити до Шацька в Михайлівську церкву», – розповідає Ніна Озімок.

Пізніше вирішили, що потрібна українська церква в селі. Жінка наголосила, що ті, хто підтримує перехід до ПЦУ, просять лише надати храм у Світязі. Разом з тим, монастир, каплиця та навіс для молитви залишаться УПЦ.

Ініціативна група була невелика: близько семи осіб. Парафіяни провели моніторинг, взяли списки й запитували в жителів Підманева, Омельного, Світязя, аби знати, чи багато є прихильників переходу до ПЦУ. Після вивчення думки людей вирішили провести збори.

«Мене ніхто не змушував робити це, це було власне рішення! Ми попросили людей взяти паспорти, аби кожен, хто живе у Світязі, міг використати своє право голосу», – наголошує співрозмовниця.

На збори прийшло багато людей, приїхали й представники духовенства з Шацької громади. Кожного реєстрували та давали бюлетень, на якому писали прізвище та ім’я людини, яка його отримала. Зареєстрували 383 людини.Були також люди, які не живуть у Світязі, але ходять до церкви там.

«Поважаю людей, які їздять так далеко. Якщо вони йдуть у монастир, значить, хтось їх тут приваблює. Я поважаю їхній вибір, але брати участь у зборах вони не можуть. Бути запрошеними ніхто не забороняє. Так само були отці з Шацька присутні, але вони не голосували», – розповідає Ніна Василівна.

Після реєстрації обрали лічильну комісію: три представники серед прихильників УПЦ і три – ПЦУ. Головою зборів обрали Ніну Озімок. Під час голосування кожен із зареєстрованих мав покласти бюлетень до однієї з двох скриньок: за перехід до ПЦУ чи проти переходу. Після цього підрахували кількість голосів. За перехід проголосували 102 людини, проти – 249.

«Наша ініціативна група дуже вдячна усім, хто прийшов і висловив свою позицію. Можливо, через деякий час люди змінять свою думку і щось зміниться. Дякуємо поліції, яка забезпечила порядок. Дякую Богу, що нам вдалося провести збори мирно і без бійок», – каже Ніна Василівна.

Поки що світязяни продовжать відвідувати церкву в Шацьку.

Читайте також:

Можливо зацікавить