«У цій війні служитимуть всі»: голова фонду «Повернись живим» про мобілізацію

«У цій війні служитимуть всі»: голова фонду «Повернись живим» про мобілізацію

До лав військовослужбовців в Україні змушені будуть піти усі, від телеведучих до фермерів, хоч цей процес і буде поступовим.

Про це повідомляє ветеран АТО та керівник фонду Повернись живим Тарас Чмут, пише BBC.

«Кожен, хто служив, колись був таким, хто ще не служив. Я у 2015 році, закінчивши ВНЗ, не служив, але пішов в армію, як і добра третина нашого фонду в різні роки. Ви маєте бути готовим до того, що в цій війні всі будуть служити – так чи інакше, рано чи пізно, – вважає він.

За словами очільника фонду «Повернись живим», сьогодні не існує відмазки «я нічого не вмію, я нічого не знаю», оскільки якщо людина вміє користуватися телефоном, має дві руки і дві ноги, то вже може бути придатною до певної служби у війську.

«Повірте, знайдеться місце для всіх – від журналістів до будівельників, від ремонтників до геймерів, аби було бажання і мотивація. Раніше в армії людина, яка нормально користується Excel – це була велика цінність на рівні батальйону», – додав Чмут.

За словами ветерана, для повноцінної служби необов’язковим є опанування усіх видів зброї в перший день у війську.

«Достатньо мати бажання і мотивацію. Зараз, поки ви не там, у вас є унікальна можливість підготувати себе з точки зору курсів, вивчення матеріалів, літератури, виправлення або поправляння здоров’я, фізичної підготовки і так далі. Але в будь-якому разі давайте називати речі коректно: ми маємо бути готові, що так чи інакше служити будуть всі», – сказав Тарас Чмут.

Він визнав, що держава не зможе одномоментно забрати на війну усіх, оскільки так перестане функціонувати сама країна.

«Буде той момент, коли когось, хто відвоював рік, півтора, два, поміняють на когось, хто цього ще не робив. Почнеться ротація. І це означає, що будуть брати тих, хто ще не був. І так воно дійде до кожного», – резюмував Чмут.

Читайте також:

• Син воєнкома зі Львова отримав у подарунок будинок у Брюховичах за кілька мільйонів гривень

• 28 липня: хто з волинян святкує День народження

• ЗСУ касетними боєприпасами знищили склад окупантів на Бердянському напрямку

Можливо зацікавить