Скільки коштуватиме електроопалення на Волині: важливі нюанси

Скільки коштуватиме електроопалення на Волині: важливі нюанси

З 1 червня єдиний тариф на електроенергію для населення становить 4,32 грн/кВт (відповідне рішення ухвалили під час засідання уряду 31 травня), вартість не змінюватимуть до кінця квітня 2025 р. Протягом опалювального періоду, з 1 жовтня 2024 р. по 30 квітня 2025 р., для споживачів із електроопалювальними установками при споживанні до 2000 кВт на місяць діятиме пільговий тариф 2,64 грн/кВт.

Журналісти ВСН поспілкувалися із директоркою ТОВ «Волиньелектрозбут» (Група Tolk) Оксаною Гентіш і з’ясували, як відбуватиметься нарахування за спожиті пільгові 2 тис. кВт, кому їх надаватимуть і чи діятиме знижка, якщо споживач використає 2001 кВт.

– Кому надаватимуть під час опалювального сезону пільгові 2 тис. кВт? 

– Для побутових споживачів електроенергії в Україні тариф є фіксованим і його затверджує Кабінет Міністрів. У кінці травня Постановою №632 Уряд змінив тариф на електроенергію для населення. Зараз він становить 4,32 грн/кВт∙год. Цей тариф застосовується від 1 червня 2024 року та буде чинним до 30 квітня 2025 року. 

Також Уряд України цим своїм рішенням встановив диференційовані тарифи для тої категорії побутових споживачів, яка користується виключно електроопаленням в холодний сезон і не має інших видів опалення свого житла. 

Зауважу, є спеціальна процедура «легалізації» такого електричного опалення, зокрема, здавна існує порядок влаштування електроопалення. Якщо до 1 липня 2024 року електроопалення було влаштоване з дотриманням технічних і нормативних вимог, — а це фіксувалось в технічному паспорті будинку/квартири та, відповідно, в паспорті точки розподілу, — то такий споживач вже має право на пільгову норму до 2000 спожитих кВт на місяць в опалювальний період. 

Але потрібно розуміти, якщо в приватному будинку просто відсутнє пічне опалення чи газовий котел, камін тощо, а фактично є лише електрокотел, або коли в багатоквартирному будинку відсутнє централізоване опалення з якихось причин і люди зробили собі «теплі підлоги», але не дотримались установленого порядку улаштування, то для них ці пільгові кВт∙год діяти не будуть.

Отже, за умови належного оформлення документів на електроопалення з дотриманням визначеного порядку і за відсутності іншого виду опалення можливе застосування диференційованих тарифів: 

  • споживання до 2000 спожитих кВт на місяць — 2,64 грн/кВт∙год, 
  • споживання понад 2000 кВт на місяць — 4,32 грн/кВт∙год за весь обсяг споживання.

Сьогодні ТОВ «Волиньелектрозбут» і оператори систем розподілу електроенергії активно ведуть інформаційну кампанію, щоб пояснити побутовим споживачам, які кроки варто зробити, щоб можна було користуватись цими диференційованими тарифами вже з 1 жовтня 2024 року. Тобто, з початком опалювального сезону в Україні.

Усі побутові споживачі, які користуються або мають намір користуватись електроопаленням у холодну пору року і в яких немає іншого виду опалення, мають звернутись до свого оператора системи розподілу, виконати певні технічні і бюрократичні вимоги, і тоді оператор системи розподілу фіксує наявність електроопалення в паспорті точки розподілу електроенергії. 

Ми, як постачальник електроенергії, отримуємо цю інформацію автоматично, і саме вона дає право на застосування диференційованого тарифу для споживача в опалювальний період — але не раніше, ніж з 1 жовтня. 

Які саме вимоги слід виконати і які документи власники електроопалювальних установок мають надати, аби зафіксувати наявність електричного опалення, можна знайти у відповідному Алгоритмі. Його спеціально підготувала НКРЕКП і ми, як постачальник, його теж опублікували на сайті ТОВ «Волиньелектрозбут»

Не варто турбуватись тим споживачам, у кого електроопалення було належним чином улаштоване до 1 липня 2024. Перевірити свій статус можна у центрах обслуговування клієнтів Групи Tolk або за номером «гарячої лінії»: 0800300521. Якщо побутовий споживач хоче зафіксувати для себе диференційовані тарифи залежно від обсягів споживання на час опалювального сезону, то про це варто подбати йому вже заздалегідь.

– Чи діятиме пільговий тариф, якщо споживач використає більше 2 тис. кВт?

– Для усіх побутових споживачів тариф на електроенергію є свого роду пільговим, адже ринкова ціна електроенергії зараз значно вища, ніж та, яку зафіксував Уряд на рівні 4,32 грн/кВт∙год. Крім того, продовжує діяти державна підтримка для тих побутових споживачів, які її потребують: ті громадяни, хто не має змоги сплачувати за електропостачання за новим тарифом, можуть отримувати допомогу від держави у вигляді субсидії. Для її оформлення слід звертатися до органів Пенсійного фонду України.

А якщо ж таки мова про диференційовані тарифи за умови відсутності іншого виду опалення та за належного оформлення документів на наявне електроопалення, то при споживанні понад 2000 кВт на місяць тариф становитиме стандартні 4,32 грн/кВт∙год за весь обсяг споживання. Тобто, якщо спожито навіть 2001 кВт на місяць, необхідно буде оплатити весь обсяг електроенергії по 4,32 грн/кВт∙год. А якщо не перевершили 2000 кВт за місяць – сума буде нарахована за тарифом 2,64 грн/кВт∙год. Така чинна норма.

– При наявності зонного лічильника, чи діятиме тариф день/ніч на пільгові 2 тис. кВт?

– У разі наявності у побутового споживача зонного обліку за періодами часу, застосовуються відповідні коефіцієнти до встановленої єдиної фіксованої ціни. Ця норма може бути застосована постачальниками також і при нарахуванні на диференційовані тарифи. Але за однієї умови — має бути зонний лічильник, який може вимірювати спожиті обсяги електроенергії у певні проміжки доби. 

Тариф у 2,64 грн/кВт∙год є фіксованим, і коефіцієнт -50% даватиме теоретично тариф у 1,32 грн/кВт∙год в межах до 2000 кВт∙год в опалювальний період. 

Можливість встановити зонний лічильник за окремою адресою варто дізнаватись кожному побутовому споживачу у свого оператора системи розподілу. Постачальники електроенергії не встановлюють і не обслуговують прилади обліку, це виключна компетенція саме операторів систем розподілу, — підсумувала Оксана Гентіш.

Директорка ТОВ «Волиньелектрозбут» Оксана Гентіш нагадала, що на більшості території Волинської області оператор системи розподілу — це ПрАТ «Волиньобленерго», менша частина споживачів підключені до електромереж ДП «Регіональні електричні мережі» та АТ «Укрзалізниця». 

Читайте також:

Можливо зацікавить