У волинських вишах триває вступна кампанія

У волинських вишах триває вступна кампанія

В університетах Волині тривають творчі конкурси і співбесіди. Також продовжується реєстрація електронних кабінетів вступників, яка розпочалася із 1 липня.

Суспільне побувало у приймальних комісіях двох найбільших волинських вишів та поспілкувалося з вступниками.

Як працює приймальна комісія в ЛНТУ

У виші є освітні програми для вступу на які обов’язково потрібні результати Національного мультипредметного тесту, а також ті, на які абітурієнтам потрібен тільки мотиваційний лист, – розповіла відповідальна секретарка приймальної комісії Ірина Бандура.

У виші поки не можуть сказати скільки абітурієнтів зареєструвалися для вступу, їх кількість змінюється. Зі слів Ірини Бандури, серед вступників цього року багато охочих вступити на факультет комп’ютерних та інформаційних технологій.

У волинських вишах триває вступна кампанія

Як зазначила відповідальна секретарка приймальної комісії, до 5 серпня у електронні кабінети вступників за результатами конкурсу надійдуть рекомендації на бюджет.

"Протягом трьох днів вони повинні виконати умови на зарахування – підтвердити своє право навчатися на бюджеті, накладанням кваліфікаційного електронного підпису. І вже 9-го серпня у нас буде перший наказ на зарахування на бюджет по бакалавру, 12-го – перший наказ на зарахування на контракт", – додала Ірина Бандура.

На спеціальність "Архітектура і містобудування" вступає Софія Галецька. Після закінчення війни, – говорить дівчина, – потрібні будуть фахівці для відновлення і розбудови країни. Каже: принесла мотиваційний лист і складає творчий конкурс.

У волинських вишах триває вступна кампанія

"Це був етап – рисунок, далі ми підемо на композицію. Вже з 19 числа подаємо заявки до університетів. Тоді нас розглядає університет, розставляє в рейтингу, потім каже, хто зарахований на бюджет і ми вже тоді обираємо в який заклад ми будемо вступати", – сказала Софія Галецька.

Вступна кампанія у ВНУ

У серпні зараховуватимуть на навчання абітурієнтів і у Волинському національному університеті імені Лесі Українки, – сказав відповідальний секретар приймальної комісії Олег Дикий.

З його слів, з 1 вересня навчання відбуватиметься в очній формі. Чимало вступників обирають економічні спеціальності та психологію.

У волинських вишах триває вступна кампанія

"Порядком прийому визначено можливість подачі заяв на контракт бакалаврат на денну форму до 30 вересня, а на заочну форму до 30 листопада. І магістратуру до 30 листопада є можливість подачі заяв і бути зарахованим на контракту форму вступникам", – зазначив Олег Дикий.

Як додав відповідальний секретар приймальної комісії, у 2023 році лишилися спеціальності особливої підтримки, на всі інші спеціальності вступникам потрібно складати єдиний вступний іспит, який складається з англійської мови і загальнонавчальних компетентностей.

Юлія Чижевич – переселенка з Миколаєва. Дівчина отримала ступінь бакалавра в одному із миколаївських вишів, зараз, каже, планує вступити на магістратуру у волинський університет.

У волинських вишах триває вступна кампанія

"Тут можна навчатися стаціонарно, зараз це дуже важливо. Тому що дистанційно я вважаю, що освіта – не якісна. В Миколаєві з війною цього не відбудеться", – каже Юлія Чижевич.

Можливо зацікавить