Українцям у травні видали 213 кредитів на житло за програмою «єОселя»

Українцям у травні видали 213 кредитів на житло за програмою «єОселя»

У травні банки України видали 213 кредитів на загальну суму 305 мільйонів гривень для участі українців у програмі єОселя.

Про це стало відомо під час засідання Ради директорів КБУ, яке відбулося 8 червня. 

Андрій Тарасенко, керівник дирекції кредитних операцій Укрфінжитло розповів, що компанія плідно працює над залученням джерел фінансування для програми єОселя і має деякі результати, які в травні 2023 року дали змогу збільшити обсяги кредитування.

«Якщо казати про короткострокові плани, то в компанії сподіваються в червні подвоїти результати та досягнути обсягів 500 млн грн за місяць», - повідомив Андрій Тарасенко. 

На сьогодні Укрфінжитло кредитує виключно пільгову категорію громадян, але наразі на розгляді Кабміну знаходиться проєкт Постанови, який має внести зміни до умов програми, що дозволить кредитування і для інших категорій, які не мають житла або мають його в обсягах недостатніх до нормативних.

За словами Андрія Тарасенка, для масового ринку будуть деякі обмеження щодо кредитування, а саме - придбання квартир можливе буде лише в новобудовах. 

Звітність щодо програми єОселя постійно оновлюється, з інформацією можна ознайомитись на сайті Укрфінжитло

«Ми розуміємо, окрім того, що ринок чекає на масовий запуск іпотеки, також є запит на інструменти щодо приєднання діючих об'єктів до норм Закону України №2518 і сьогодні відповідний проєкт Постанови знаходиться в секретаріаті КМУ й найближчим часом має бути розглянуто урядом, - повідомив керівник дирекції кредитних операцій Укрфінжитло. - Укрфінжитло, своєю чергою, доєднались до громадського обговорення та надали свої коментарі». 

Андрій Тарасенко також наголосив, аби забудовники звернули прискіпливу увагу до проєкту Постанови, адже нею передбачені деякі зміни, що можуть викликати питання та труднощі в роботі. Зокрема, йдеться про те, що об'єкти, які мали продажі за схемою попередніх договорів не зможуть бути приєднані до норм Закону України №2518.

«Сьогодні кредити видають банки, не Укфінжитло. Важливо розуміти, що банки не так швидко приймають рішення про акредитацію, тому чим раніше «постукатись у двері», тим раніше розпочнеться процес приєднання до програми єОселя і продаж квартир. Будьте прозорими та відкритими з банками!», - наголосив Андрій Тарасенко.

Читайте також: 

Можливо зацікавить