«Укрнафта» за пів року роботи заробила понад 14 мільярдів гривень

«Укрнафта» за пів року роботи заробила понад 14 мільярдів гривень

За перше півріччя 2023 Укрнафта заробила понад 14 мільярдів гривень. На поточний момент чистий прибуток перевищив 20 мільярдів гривень.

Про це повідомив директор ПАТ «Укрнафта» Сергій Корецький.

Це – чистий прибуток від господарської діяльності, результат після сплати всіх податків, зокрема, податку на прибуток. Без жодних змін облікової політики, навіть враховуючи валютні коливання та індекс інфляції. Це набагато більше, ніж за попередні роки. Для порівняння, кумулятивний результат за попередні 10 років - мільярдні збитки.

У компанії планують, що дохід компанії за 2023 рік буде на рівні 95 млрд грн. Тобто, більше ніж вдвічі перевищить середньорічний за останнє десятиліття.

Загалом за перше півріччя – це 12,3 млрд грн. За результатами першого півріччя сплачено 3,3 млрд грн податку на прибуток.План податкових платежів за весь 2023 рік – 27 млрд грн, в тому числі – близько 5 млрд грн податку на прибуток. Для прикладу, за останні 10 років було сплачено 12 млрд грн податку на прибуток. Відповідно, тільки за 2023-й компанія перерахує до держбюджету в 5 разів більше коштів, ніж було в середньому протягом 2012-2021 років.

Дивіденди

У компанії готуються виплатити не менше 6 млрд грн за результатами 2023 (мінімальна ставка 30% від чистого прибутку - визначається рішенням акціонерів), що навіть в такому випадку буде більше за загальний результат останніх 10 років.Енергетична стабільність. Залишок природного газу в підземних газосховищах на кінець року буде не менший, ніж на його початку.

Видобуток

В «Укрнафті» ставили амбіційну задачу (як і з чистим прибутком) збільшити на 6% видобуток нафти порівняно з 2022 роком. Приріст таки буде, хоч і трохи менший, ніж очікувалось. По газу, навпаки, зроблять більший приріст видобутку ніж планували. План щодо нових свердловин без змін – 9 в 2023 році, 30 — у 2024. Для прикладу: протягом останніх років бурили по 1-2 свердловини на рік.

Вперше за 10 останніх років робять 3D сейсміку. Розпочали виконання трьох важливих програм із геологічного вивчення на 2023-2027 роки: 3D сейсмічних досліджень, геохімічних досліджень, пошуково-розвідувального та експлуатаційного буріння. Уже протягом першого року виконання програм вдалося приростити видобувні запаси на 1,2 млн тонн у.п.

Трансформують компанію за світовими стандартами. Підписали угоди з The American Petroleum Institute, Weatherford, Oil Dynamics, Baker Hughes, Halliburton. Крок за кроком залучаємо найкраще обладнання для буріння та інтенсифікації видобутку на заміну застарілому російському та пострадянському.

Тотальна відкритість та транспарентність

Вихід на Прозорро дав економію для компанії на закупівлях у розмірі 9% від очікуваної вартості. Це сотні мільйонів гривень.Отримали власний залізничний код. В це складно повірити, але найбільша нафтова компанія не мала залізничного коду і користувалася виключно послугами третіх осіб.

Запустили власні брендовані паливовози. Майже 100 автомобілів з логотипом «Укрнафти» перевозять пальне найвищої європейської якості, забезпечуючи власну мережу АЗС.

Нарешті почали використовувати ліцензію постачальника електроенергії – з квітня економимо 2% від ціни РДН, це десятки мільйонів гривень на рік. Раніше також купували в посередників. Вдвічі знизили ставку банківського еквайрінгу. Ще +40 млн грн економії. Нуль проблемної дебіторської заборгованості за період роботи нового менеджменту.

Продажі в мережі АЗК зросли. Проливи +10%. Кількість непаливних чеків +43%, до 3,7 млн (за аналогічний період минулого року було 2,6 млн). Товарообіг за січень-жовтень 2023 року збільшився на 30%, враховуючи інфляцію. Конверсія – співвідношення між непаливними та паливними чекам +78% – з 0,13 до 0,23. Ціль – вийти на одиницю.

Запустили власні (а не третіх осіб) талони та паливні карти для В2В. Тисячі нових клієнтів вже купують високоякісне пальне Євро-5 в найбільшій національній мережі АЗС «Укрнафта». Переоблаштовують 100 магазинів – там, де були кіоски і торгівля «через віконце» з входом в туалет на вулиці. Тепер там буде повноцінний мінімаркет з кавою і снеками.

У 2024 році планують ще +100 таких магазинів. Забезпечують Міністерство Оборони Украіни пальним в повній мірі. За 10 місяців економія для ЗСУ від зниження цін «Укрнафтою» перевищила 1,2 млрд грн.

Виділили 700 млн грн матеріальної допомоги Силам Оборони. На бронетехніку, дрони, пікапи та багато іншого для військових частин. До кінця року плануємо забезпечити ще приблизно 800 млн гривень допомоги. Тобто, всього 1,5 млрд грн.

До речі, ще раз про чистий прибуток. Зважаючи на розмір фінансування підтримки Збройних Сил України, чистий прибуток міг бути ще на 1,5 млрд грн більшим. Це не типові витрати, це не регулярні витрати бізнесу. Це безапеляційна необхідність підтримки армії та фронту. Будуть це робити й надалі. Підтримують ветеранів. За допомогою програми адаптації у компанії повертають їх до цивільного життя.

«Очевидно, що маємо і недопрацювання, і помилки, а напрямків для вдосконалення, мабуть, не менше, ніж позитивних здобутків. Бачимо, розуміємо, усвідомлюємо. Працюємо над помилками. Дякую всім, що підказуєте, де їх шукати.Перший рік роботи нової команди був надскладним. У всіх сенсах», - додав Сергій Корецький.

Читайте також:

Можливо зацікавить