Уникнете штрафу: коли міняти гуму на зимову в Україні у 2024 році

Уникнете штрафу: коли міняти гуму на зимову в Україні у 2024 році

З настанням перших морозів усім водіям транспортних засобів радять замінити літню гуму авто на зимову. Натомість багато автовласників відкладають зміну шин на потім. Чому їздити з шинами по сезону так важливо? Водіям потрібно розуміти, що літні шини мають м'який і еластичний склад, який на морозі дубіє і перетворюється в слизьку пластмасу. Автомобілем з такими шинами дуже важко керувати.

Тож, чи потрібно це робити і чи можна отримати штраф за їзду на літній гумі взимку, розповідає УНІАН

Коли потрібно міняти гуму на зимову і навіщо це робити - пояснення експертів

Міняти гуму з літньої на зимову потрібно обов'язково, говорять механіки СТО LС$ervise:

Літня гума за низької температури дубіє - стає «дерев'яною». Відповідно ефективність гальмування на асфальті змінюється, а це може призвести до ДТП.

З ними погоджуються і досвідчені водії: гума на зимових шинах м'якша і вона, на відміну від літньої, краще тримає дорогу. Крім того, протектор зимової гуми краще очищається від снігу - на літній же гумі він, навпаки, забивається і на ділі виходить, що лід їде по льоду.

За якої температури міняти гуму на зимову?

«Гуму змінюють, якщо середня температура повітря вдень становить +5°С. Щойно на вулиці встановилася така температура повітря - це означає, що треба «перевзуватися», - каже автомеханік Влад.

Якщо був температурний стрибок, але загалом температура повітря тримається вище +5°С, то в принципі, поїздити на літній гумі ще можна - але знову ж таки, попереджає експерт, пересуватися треба обережніше та бути уважнішим за кермом.

Крім усього, каже механік, є так звана всесезонна гума - її можна відрізнити за тим, що на малюнку протектора зображено листок, сонце і сніжинку. На такій гумі можна проїздити довше, ніж на літній - до самої зими, але взимку нею користуватися небажано.

Усі шини автомобіля мають бути однаковими, зазначає експерт, а на провідну вісь рекомендують ставити ті, які мають кращий стан.

Коли міняти літню гуму на зимову в Україні за законом - відповідь юриста

У січні 2023 року, у зв'язку з небезпечною ситуацією на дорогах, народні депутати України представили законопроєкт №8369, який передбачав штрафи за їзду на несезонній гумі. Але цей документ на рівні закону так і не було ухвалено.

За словами адвоката Вадима Левицького, зараз у правилах дорожнього руху (ПДР) рекомендується використовувати шини, які відповідають стану проїжджої частини. Але рекомендація - це не зобов'язання. Водночас у ПДР зазначено вимоги до висоти протектора і стану шин автомобіля - наприклад, вони не повинні бути "лисими", у них не повинен стирчати корд (каркас усередині гумового шару в шині), не повинні мати пошкоджень.

«Якщо шини в незадовільному стані - незалежно від того, для якого сезону вони призначені - тоді автомобілісту загрожує покарання згідно зі статтею 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення («Інші порушення правил дорожнього руху»). За таке порушення людина може отримати попередження», - каже юрист.

Читайте також: 

Можливо зацікавить