В Україні хочуть звільнити від мобілізації нову категорію чоловіків: усі деталі

В Україні хочуть звільнити від мобілізації нову категорію чоловіків: усі деталі

Ще наприкінці 2023-го року Президент України Володимир Зеленський казав, що «один воїн – це 6 осіб у цивільному житті, які сплачують податки». Ось і не дивно, що вже понад 10 днів у медіа та соцмережах обговорюється можливість надання «броні від мобілізації» для тих, хто сплачує велику суму податків.

Так, на сьогодні отримати бронювання можуть лише працівники підприємств зі статусом критично важливих. Зокрема, влада розглядає можливість додаткового критерію — обсяг сплачених до бюджету податків на доходи фізичних осіб з офіційної зарплати чи доходу, пишуть Економічні новини.

Один зі співрозмовників розповів виданню Hyser про цифри, які обговорювали на нараді в Мінцифрі 28 грудня.

Одна з пропозицій, що прозвучали — автоматичне бронювання від мобілізації у разі, якщо фізособи платять мінімально певну суму ПДФО на місяць. Йдеться про 6000 грн на місяць, що відповідає близько 33-400 грн окладу (26-900 грн зарплати на руки, оскільки працівник також сплачує 1,5% військового збору). Крім того, ще 22% від розміру окладу має сплатити роботодавець як єдиний соціальний внесок.

«Також звучала пропозиція — поріг офіційної зарплати (оклад) від 35 000 грн, що майже відповідає першому варіанту», — йдеться у повідомленні.

Отримати бронювання може також співробітник, за якого роботодавець платить близько 14 500 грн ЄСВ (відповідає окладу 66 000 грн).

«Бронювання здійснюється через синхронізацію державних реєстрів. Йдеться про «Оберіг» (зареєстровані військовозобов’язані) та інформацію про сплату податків. Якщо військовозобов’язаний платить ПДФО в потрібному обсязі і в нього все гаразд із документами, в оберегу генерується QR-код про бронювання. Він діє 45 днів», — йдеться у статті.

Читайте також: 

Можливо зацікавить