У монастирі під Луцьком створять добровільну пожежну команду

У монастирі під Луцьком створять добровільну пожежну команду

В Жидичинському Свято-Миколаївському монастирі створять добровільну пожежну команду

Таке рішення ухвалили депутати під час сесії Луцької міської ради у середу, 26 липня. ДПК складатиметься з 10 осіб та буде забезпечена пожежними автомобілями та іншою технікою для гасіння пожеж. 

Керівник Луцького районного управління ДСНС Руслан Безека зауважив, що добровільна пожежна команда дійсно необхідна у Жидичині.

«Саме Жидичин ми обрали для дислокації добровільної пожежної команди, адже цей округ є найбільш віддаленим від Луцької територіальної громади, що ускладнює оперативність доїзду рятувальників ДСНС. Цьогоріч маємо вже 2 загиблих внаслідок пожеж там», - наголосив він.

Добровільна пожежна команда — це жителі громади, які хочуть дбати про свою безпеку. Вони не мають цілодобово чергувати, як це роблять професійні пожежні, не повинні йти з основного місця роботи, але мають техніку, спецодяг та спеціальні знання для оперативного реагування на небезпечні події, пожежі та надзвичайні ситуації.

Ця команда першою (іноді навіть швидше за самих пожежних) прибуває на місце пожежі й ухвалює рішення про те, чи залучати підрозділи ДСНС. Такі люди включені до планів залучення сил і засобів цивільного захисту для реагування на пожежі, надзвичайні ситуації та інші небезпечні події.

Підрозділи Державної пожежної охорони за викликом прибувають на місце пожежі у міській місцевості протягом 20 хвилин з моменту надходження повідомлення про пожежу, а в сільській місцевості час слідування до місця виклику іноді значно довший. За таких умов пожежі часто набувають піку свого розвитку, завдаючи непоправних збитків. Саме тому останнім часом добровільні пожежні команди активно створюють по всій Україні.

Основними завданнями добровільної пожежної команди буде забезпечення пожежної безпеки, запобігання виникненню пожеж та їх гасіння, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, а також надання допомоги у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Також члени ДПК проводитимуть заходи із запобігання виникненню пожеж, зокрема шляхом:

  • розроблення річних планів заходів із запобігання виникненню аварій, пожеж та інших небезпечних подій;
  • організації та проведення профілактично-роз’яснювальної роботи, навчання населення правилам пожежної безпеки, діям під час виникнення пожеж та небезпечних подій;
  • участі у проведенні занять з дотримання правил пожежної безпеки у класах безпеки, закладах освіти, охорони здоров’я, спортивних та санаторно- курортних закладах згідно із сезонною потребою;
  • участі у межах повноважень у роботі комісій, зокрема, з розслідування пожеж;
  • популяризації добровольчого руху та пожежно-рятувальної справи серед населення, зокрема, дітей (утворення та розвиток осередків юних рятувальників–пожежників);
  • чергування під час проведення пожежонебезпечних робіт, культурно- масових, спортивних, просвітницьких, святкових або інших заходів з масовим перебуванням людей.

Читайте також: 

 

Можливо зацікавить