Весна, квіти і штраф: чи продають у Луцьку на ринках первоцвіти

Весна, квіти і штраф: чи продають у Луцьку на ринках первоцвіти

За продаж і купівлю червонокнижних квітів – штраф. У списку і підсніжники, і проліски, і шафран. У Луцькій громаді уже повідомили, щопосилять контроль за недозволеною торгівлею і готуються до рейдів.

Журналісти поспілкувалися із чоловіком, який попри заборони таки збирається продавати і підсніжники, і конвалії, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

Віталій Степанович все життя працював інженером на Луцькому автозаводі. А коли вийшов на пенсію, взявся всерйоз господарювати на власній дачі. Спочатку, каже, це було як захоплення, ще й рідних заохочував

Журналісти познайомилися з Віталієм Степановичем на ринку у Луцьку. Продає продукцію з власної городини, а ще й перші весняні котики. Каже заробіток на ринку сяк так допомагає сімейному бюджету. З приходом тепла, весни сімейство клопочеться на городі щодня. вирощують капусту помідори картоплю огірки і це далеко не увесьперелік.

«Як правило дружина, ну я допомагаю, діти рідше, тому що зайняті, працюють. Є ще більше, тут цього немає, тому що не донесеш, не довезеш», - каже господар.

Власне через вербові котики і журналісти вирішили поговорити з чоловіком. Перші весняні вербові бруньки популярний подарунок, який часто продають і на ринках, і на стихійних базарах. Щоправда, поки що товар не дуже ходовий.

Окрім котиків невдовзі Віталій Степанович хоче виставити на прилавок і конвалії з підсніжниками, їх сам насіяв на дачі і вони ось-ось зацвітуть.

«До 8 березня, мабуть. Для того я вирощую, щоб їхати, тому що на дачі там тільки собачки бігають коти і ніхто не бачить», - розповів волинянин.

Втім, такий вчинок може не сподобатися екоінспекторам, які вже за декілька днів обіцяють влаштувати рейди місцевими базарами. Справа в тому, що такі весняні первоцвіти як проліски чи конвалія занесені до Червоної книги і продавати їх заборонено

«Вирощувати не забороняє законодавство, так як на сьогодні є багато видів підвидів, а от продавати дані квіти заборонено. За незаконне придбання і збут об'єктів рослинного світу сума штрафу буде від 540 грн до 1700 грн», - зазначив спеціаліст екоінспекції Андрій Філюк.

Та втім, Віталій Степанович каже, продавати все одно буде, адже виростив їх сам.

 «Я ж їх виростив, в ліс не їду, знаєте, ті, що сумками возять такими квадратними - це інше питання. А як там декілька букетиків для того, щоб дійсно людина мала можливість привітати коханого чи кохану - нічого поганого в тому нема», - стверджує Віталій Степанович.

Нагадуємо, - купуючи первоцвіти у продавців, які возять квіти з лісу цілими сумками, ми даємо заробити порушникам закону та ще й заохочуємо їх зневажати його і надалі.

Читайте також:

Можливо зацікавить

війна в Україні

Вивозив побратимів не на броні, а у цивільному джипі-пікапі: на війні загинув Герой з Луцька Юрій Сілюк

напад алкоголь

Каже, що все мов у тумані: лучанин після пиятики напав на компаньйона

доброволець війна

Міг не йти на війну: загинув доброволець з Луцька Влад Чайка

футбол Діденко Кварцяний

«Траплялися жорсткі моменти»: ексфутболіст поділився спогадами про роботу з відомим тренером з Луцька

зловживання суддя

Зловживання впливом: апеляційна палата звільнила від покарання колишнього суддю з Луцька

«Це сержант-легенда, він дуже багато зробив для нашої країни»: спогади про Героя з Луцька Олександра Ющенка
відео

«Це сержант-легенда, він дуже багато зробив для нашої країни»: спогади про Героя з Луцька Олександра Ющенка

На війні загинув 41-річний Герой з Волині Євгеній Поліщук

На війні загинув 41-річний Герой з Волині Євгеній Поліщук

У Луцьку помер хлопець, якого вдарило струмом на даху вагона

У Луцьку помер хлопець, якого вдарило струмом на даху вагона

футбол війна Тимощук

У Росії вже заявили, що зрадник з Луцька Тимощук виграє суд проти України