Відмовила легеня: 12-річна дівчинка, яка курила вейп, потрапила в лікарню

Відмовила легеня: 12-річна дівчинка, яка курила вейп, потрапила в лікарню

12-річна дівчинка, яка пережила колапс легені та провела чотири дні в штучній комі, сказала BBC, що діти ніколи не повинні курити вейп. Сара Гріффін хворіла на астму, місяць тому її терміново доправили до лікарні з проблемами дихання.

Про це пише BBC

Її мама Мері розповіла, що боїться втратити дочку. Та курила вейп та ховала його у своїй кімнаті від батьків.

Уряд Великої Британії оголосив про плани обмежити рекламу та продаж вейпів, орієнтованих на дітей. Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак навіть оголосив до громадського обговорення пропозиції, які мають «допомогти зменшити тривожне зростання вживання вейпів серед молоді» та зробити цей процес менш привабливим для дітей.

 Спальня Сари Гріффін у її будинку в Белфасті схожа на спальню більшості 12-річних дівчаток – туалетний столик, завалений косметикою, флаконами з парфумами та засобами для вкладання волосся, а на ліжку – дитячі м’які іграшки.

Але саме тут Сара також ховала свої вейпи від мами – навіть прорізала дірки в килимі, щоб їх не було видно.Сара почала вживати вейпи, коли їй було лише дев’ять.

Мама Мері намагалася зупинити дитину - обшукувала її, коли вона приходила додому, забирала телефон, але нічого не вийшло.Сара робила понад 4 тис. затяжок (стандартний вейп дозволяє зробити 600 затяжок) протягом кількох днів. Це було перше, що вона робила вранці, і останнє, що вона робила ввечері, залишаючи вейп на подушці.

 Попри те, що в Британії незаконно продавати вейпи людям молодшим 18 років, Сара купувала вейпи без дозволу і стала залежною від нікотину.Астма Сари та той факт, що вона не досить акуратно користувалася своїм інгалятором, призвели до ускладнень.На початку вересня у неї також почалася застуда, і все це разом в поєднанні з вейпінгом призвело до того, що лікар Сари описує як «ідеальний шторм».

Відмовила легеня: 12-річна дівчинка, яка курила вейп, потрапила в лікарню

Сарі стало погано, і її доставили до лікарні, де рентгенівський знімок легенів показав, що лише одна працює належним чином, а дівчинка не реагувала на лікування.За кілька годин вона вже була в реанімації, а незабаром після цього її ввели в штучну кому в надії, що стан стабілізується.

Для Мері це був момент відчаю.

«Немає абсолютно ніяких слів, щоб описати, коли ти думаєш, що твоя дитина помре», - каже жінка.

Відмовила легеня: 12-річна дівчинка, яка курила вейп, потрапила в лікарню

Через чотири дні Сарі поступово стало краще і зараз вона одужує, але у неї залишилися незворотні пошкодження легенів.

«Вона робить вправи для легенів, ви очікуєте такого від 80-річної людини, а не 12-річної. Люди, відкрийте очі, бо таке відбувається повсюди, і, можливо, навіть з вашою дитиною. Людям подобається думати, що їхні діти такого не роблять, але реальність зовсім, зовсім інша",- каже її мама.

Сара сподівається, що її досвід допоможе ровесникам усвідомити небезпеку вейпінгу.

«Не починайте цього робити, тому що коли ви це починаєте робити, ви не зупиняєтеся. Ви зупиняєтеся лише тоді, коли вам це справді необхідно, коли це питання життя і смерті»,- каже жінка.

Читайте також:

Можливо зацікавить