Чи можуть багатодітного батька не випустити за кордон без довідки від ТЦК

Чи можуть багатодітного батька не випустити за кордон без довідки від ТЦК

Чоловіки, що мають трьох або більше дітей до 18 років не підлягають загальній мобілізації та можуть виїжджати з України.

Журналісти видання ВСН дізнавалися, чи необхідно багатодітному чоловіку мати довідку з ТЦК про відстрочку. 

Відповідно до абзацу 4 частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Пресофіцерка Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна виданню ВСН розповіла, що багатодітним чоловікам для перетину кордону необхідно мати закордонний паспорт та свідоцтва про народження всіх неповнолітніх дітей, що перебувають на утриманні або посвідчення багатодітного батька.

Рішення стосовно перетину державного кордону приймається в пункті пропуску після перевірки документів.

Зазначається, що чоловік може перетинати кордон без фізичної присутності дітей.

У разі, якщо в інспектора виникають сумніви, він має право вимагати окрім свідоцтва про народження дітей або посвідчення багатодітного батька й інші документи, у тому числі й довідку або штамп-відмітку у військово-обліковому документі чоловіка призивного віку в якій зазначено, що він має відстрочку від мобілізації на території України під час дій воєнного стану на підставі того, що на його утриманні троє або більше неповнолітніх дітей.

Як розповіла виданню ВСН пресофіцерка Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Уляна Кравчук, для отримання відстрочки за вищевказаною підставою заявник подає до ТЦК та СП за місцем реєстрації свідоцтва про народження дітей та власне свідоцтво про шлюб (у випадку, якщо діти були народжені в одному шлюбі).

Разом з тим, документами, що підтверджують факт батьківства можуть бути відповідні судові рішення.

«ТЦК та СП Волинської області надають в межах своєї компетенції документи, що підтверджують право особи на відстрочку відповідно до вимог абзацу 4 частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію».

Якщо на кордоні в інспектора виникають сумніви, вони можуть провести співбесіду, наприклад чи орієнтується чоловік в даті народження дітей. 

«По кожному окремому випадку ми проводимо ретельну перевірку, якщо виникають підозри, тоді інспектор може вимагати інші документи. Якщо наприклад достатньо того, що особа предʼявила, то приймається рішення щодо пропуску або відмові від пропуску по тих документах, які є. Можемо і іншими методами перевіряти дійсність документів», — розповіла Маргарита Вершиніна.

Останнім часом на пунктах пропуску: «Ягодин», «Устилуг», залізнична станція «Ягодин» не було виявлено підроблених документів, повідомили у прикордонному загоні.

«Не було виявлено останнім часом підроблених документів. Однак, раніше був випадок, коли інспектор виявив підроблене свідоцтво про народження дитини, особа насправді не була багатодітна, відповідно купив свідоцтво про народження», – додала Маргарита Вершиніна.

У випадку виявлення ознак правопорушення ст. 358 Кримінального кодексу України інспектор інформує представників Національної поліції про підроблення документів, печаток або штампів.

Читайте також:

• Мобілізація 2024: чи можуть мобілізувати кількох чоловіків з родини під час війни

• Чи мобілізують людей з інвалідністю ІІІ групи – відповідь експерта

• За тисячу доларів став непридатним: як покарали ухилянта на Волині

Можливо зацікавить