Викладала російською та зривалася на дітей: у Києві спалахнув скандал з вчителькою

Викладала російською та зривалася на дітей: у Києві спалахнув скандал з вчителькою

В Києві спалахнув скандал з учителькою образотворчого мистецтва, яка, за версією батьків, принижувала їхніх дітей, дозволяла собі на них кричати та викладати у класі російською.

На відео, яке записали учні, вчителька пояснює дітям, що буде говорити «як Соловйов(а) з російського телебачення», бо вони по-іншому її не розуміють.

Скандал у спеціалізованій школі №197 ім. Дмитра Луценка закінчився тим, що вчительку швидко звільнили, ще у квітні. Але конфлікт несподівано продовжився.

Нещодавно звільнена вчителька підійшла до одного з учнів і сказала хлопчикові, що щосуботи ставить за його матір свічки за упокій у церкві.

Про це в соціальній мережі написала мама хлопця, інформує ТСН.

Зривалася на крик та ставилися до дітей зневажливо

Антоніна Картушинська – мама учня, каже, що шокована такими діями звільненого педагога. 

«На вчительку образотворчого мистецтва Світлану Кизуб надходили неодноразові скарги від дітей і батьків. Вона зневажливо ставилася до дітей під час уроків, особливо до хлопчиків. Часто зривалася на крик, називала дітей «хохлами», а одного з учнів школи схопила за горло. Я вже мовчу про те, що вона вдавалася до викладання російською мовою, навіть якщо діти були проти, дозволяла собі принижувати учнів. Все це ігнорувалося адміністрацією школи. Нам казали, що із вчителькою проведені роз’яснювальні бесіди, але жодної догани вона не отримала. Можливо, через те, що вчителька пропрацювала у школі 13 років і дійсно багато зробила для навчального закладу. Але 14 квітня Кизуб звільнили завдяки небайдужим батькам і швидкому реагуванню з боку Міносвіти, якому було надано доказ - аудіозапис з її поведінкою під час уроку», - розповідає  Антоніна Картушинська.

Вона додає, що її діти навчаються в цій школі у 5 та 11 класах. А безпосередньо аудіозапис зі скандальною промовою вчительки записали у 5-класі, де навчається її донька.

Викладала російською та зривалася на дітей: у Києві спалахнув скандал з вчителькою

«А за що поважати дітей?»

«Звільнення сталося після останнього інциденту, який відбувся в 5-у класі де навчається моя дитина і відповідно я є дотичною до цієї ініціативи. Ми з батьками вже навіть зібрали підписи з вимогою розібратися з поведінкою вчительки, але ще не встигли відправити цю заяву. Діти весь час жалілися на грубощі від учительки, але випадково вдалося записати, що вона говорить під час уроку. На записі Світлана Кизуб дуже голосно кричить на дітей і каже, що буде з ними говорити, як Соловйов із російського телебачення, бо не вміє сваритися українською. Це відео було надіслано до Міносвіти. А через дві години до школи приїхала комісія з перевіркою. Її викликали на розмову. Вчительку попросили пояснити свою поведінку, на що вона відповіла: «А за що поважати дітей?». Її після цього одразу звільнили», - розповідає мама учнів.

Ставить свічки за упокій щосуботи

За словами Антоніни Картушинської, в минулий вівторок її син, учень 11-го класу, гуляв з однокласником у парку біля школи.

«Колишня вчителька знає сина, бо викладала у нього образотворче мистецтво. Кизуб звернулася до мого сина з проханням передати мені привіт і додала, що кожної суботи вона ходить до храму і ставить мені свічку за упокій. Син зніяковів і каже: «А як ви можете ставити за упокій свічки, якщо людина жива?», на що вона відповіла, мовляв, щоб її дісталося за скоєне. Маячня, але це було сказано хлопцеві в присутності іншої дитини, що я особисто розцінюю, як вчинення психологічного насильства. Скажу вам чесно, якби колишня вчителька не зачепила за живе мого сина, то б я цей пост не писала. Так вчиняти - неприпустимо. Добре, що моя дитина абсолютно адекватна і не страждає панічними атаками, що мама помре», - зазначає Антоніна Картушинська.

Погрози та заява до поліціїВона додає, що в середу, після того, як був опублікований допис, їй почали надходити погрози у приватні повідомлення. Антоніна підозрює, що їх пишуть знайомі колишньої вчительки, бо в повідомленнях анонім просить її "не лізти не в свої справи та не псувати життя громадянам".

"Також мені написала Світлана Кизуб, що я нібито роблю собі рекламу за рахунок школи. Дивно це чути. Яка може бути для мене реклама в цій ситуації, окрім витрачених нервів? Адже я теж освітянка – працюю в медичному закладі психотерапевтом, паралельно викладаю в університеті. Яка реклама? А щодо погроз у соціальних мережах, то я це розцінюю, як переслідування", - розповідає Антоніна Картушинська.

Окрім того, стало відомо, що звільнена вчителька вже неофіційно працевлаштувалася до приватної школи. Адже її просто звільнили, залишивши всі отримані категорії та кваліфікації.

«Прямих доказів я не маю, але за чутками, вона знову викладає у приватній школі, у якої немає ліцензії. Я собі уявляю, які там будуть задоволені батьки та діти. Вчора я ходила з сином і його однокласником до поліції, написала заяву. Її прийняли до розгляду», - каже схвильована матір.

Хотіла лише подякувати за звільнення

Сайт ТСН.ua поспілкувався зі Світланою Кизуб. Вона не заперечує, що мала розмову з учнем 11-го класу, але про свічки щосуботи в церкві не згадує.

«Так, я підходила до дитини, бо я знаю його, і він мене теж, ми не чужі одне одному. Я підходила з добрими намірами, а саме - подякувати його мамі. Може здатися, що вона зробила для мене не дуже гарну послугу, але дійсно послугу. І я хотіла подякувати від щирої душі. Так склалися обставини, що я звільнилася з школи. По власному бажанню я б не звільнилася. Тому вирішила через учня подякувати його мамі, бо не змогла з нею зв’язатися. Шкодую, що не попросила у хлопчика телефон мами. Але чому він так все сприйняв і таке передав мамі, я не знаю. В соціальних мережах я прочитала той весь негатив, який на мене виливають, і через це маю дуже поганий душевний стан. Мені дуже потрібна допомога психолога. Я через соціальні мережі знайшла Антоніну і попросила у неї допомоги, як у психолога, сподівалася, що знайдемо спільну мову. Але вона мені відмовила. Сказала, що їй зі мною немає про що розмовляти. Але ж вона професійний психолог, і я до неї звернулася, як до фахівця – поговоріть зі мною, у мене дуже пригнічений стан«, - розповідає нам Світлана Кизуб.

Колишня вчителька каже про булінг до себе

Жінка розповідає, що хотіла, як краще. Вона додає, що знервована і не знає, що їй далі робити.

»Діти і чоловік мене зараз дуже підтримують, але, чесно скажу, я зараз на кухні вже взяла ніж до рук, бо я після такого булінгу. От навіщо ще й моє фото виставили в соціальній мережі, мовляв, ось вона. Навіщо? Щоб на мене плювалися? Що я такого поганого зробила, я що, обзивала цю маму, якось нашкодила їй фізично?» - скаржиться колишня вчителька.

Жінка заперечує, що після звільнення влаштувалася до приватної школи.

«Ні, я ніде від квітня не працюю. Вирішила літо провести без роботи, а далі буду вже шукати. Поки я стою на біржі. Звідки взяли, що я вже у приватній школі, правда, я не розумію», - додає Світлана Кизуб.

Вона прокоментувала аудіозапис, який записали учні, де говорить російською.

«Я їх попереджала. Я сказала дітям, що буду розмовляти російською, щоб не псувати українську мову. Так, я сказала, що буду розмовляти як Соловйова, але сказала в жіночому роді. Тобто не він і не вона. Я не пропагувала нікого звідти (натякає на Росію). Займалася волонтерством усе літо, віддавала всю душу й серце школі та рідній Україні«, - запевняє Світлана Кизуб.

Можливо, втомилася від школи

Щодо звільнення зі школи, то жінка пояснює це так:

«Антоніна створила такі обставини, що мені довелося звільнитися. Вона не звернулася ні до директора, ні до мене. Вона і зараз не хоче зі мною говорити. Я гадаю, що вона має зуб на школу і зараз воює зі школою через мене, а я у пригніченому стані. Я просто не розумію: чому я? Я ніколи не говорила на дітей «хохли». А російською заговорила, щоб привернути до себе увагу дітей. Продзвенів дзвоник, а вони шуміли. Я попросила: діти, вже почався урок. А вони й далі не слухають. І вже тоді я їм сказала, що перейду на російську мову, бо ви українською мене не чуєте і не розумієте. А псувати українську мову я не хочу. Я  - вчитель, я стою перед вами і чекаю, коли вгамуєтесь, а ви мене не шануєте. Чому ж я вас маю шанувати? А те, що про мене пишуть, я можу лише назвати булінгом проти мене», - пояснює Кизуб.

Вона каже, що дійсно хотіла подякувати мамі хлопця за те, що допомогла піти з школи.

«Діти, можна сказати, мене не поважають. Можливо, я втомилася від школи. Адже я не просто працювала, я віддавалася школі. Я жила школою, мені це подобалося. І Антоніні я вдячна, тому що мій чоловік радив мені звільнитися, оскільки через роботу у нього не було жінки, а у дітей мами. Я б сама не звільнилася, але так сталося. Після звільнення пройшло два місяці. Тепер я відчуваю, що я жінка для чоловіка і мама для своїх дітей. Тому я вдячна Антоніні, що вона мене повернула в сім’ю», - розповідає колишня вчителька.

Що кажуть у школі?

Світлана Куца, директорка спеціалізованої школи №197 ім. Дмитра Луценка каже, що прочитала допис мами про свічки в соціальних мережах. А про звільнену вчительку розповідає, що та давно працює у школі - викладала образотворче мистецтво і предмет технології. У неї є відповідна освіта. Вчителька – професійна художниця.

«Вона вела у школі гурток, діти до неї захоплено бігали на заняття. Були численні виставки дитячих робіт, численні переможці різних конкурсів, все це було… Але, мабуть, вигорання, яке може бути у педагогічних працівників, відбулося з нею. Вважаю, що її поведінка під час уроку була неприпустимою. А саме те, що всі почули з аудіозапису, який записала дівчинка п’ятого класу. Вчителька так не могла поводитися, це неприпустимо. Я чула про конфлікт поза школою, але не можу вплинути на вчительку. Гадаю, в цій ситуації мають розібратися, але вже не педагоги. Для нас головне, щоб не виникало бар’єру в комунікації з родинами наших дітей, і я намагаюся вибудувати відносини так, щоб вони були максимально відкритими», - пояснила свою позицію Світлана Куца.

Що кажуть у поліції?

В поліції Святошинського району підтвердили, що мама дітей звернулася до них із заявою.

«Жінка повідомила, що колишня вчителька погрожує їй та переслідує її дітей. Наразі проводиться перевірка викладених фактів, після чого події буде надана правова кваліфікація», - повідомили в поліції Святошинського району.

Читайте також:

  1. Мовний скандал: вчителька розпочала урок російською, дитину «зацькували» через зауваження мами
  2. Директорка ліцею на Волині через суд скасувала штраф у справі про булінг десятикласника
  3. Викладачку коледжу звільнили через російську мову

.

 

Можливо зацікавить

У Луцькій міській дитячій поліклініці нововведення через брак коштів

У Луцькій міській дитячій поліклініці нововведення через брак коштів

Декламує вірші та збирає гроші на ЗСУ: натхненна історія хлопчика-зірки з Луцька

Декламує вірші та збирає гроші на ЗСУ: натхненна історія хлопчика-зірки з Луцька

ТЦК футбол

«Людину просто викрали. Жодної інформації про нього немає»: ТЦК забрав українського футболіста прямо з вокзалу

пухлина діти

Пухлина була величезних розмірів: лікарі врятували дворічного хлопчика з Волині

«Слухали російську музику»: на Великдень у Ковелі переселенці влаштували галас і ледь не побилися із місцевими. Відео

«Слухали російську музику»: на Великдень у Ковелі переселенці влаштували галас і ледь не побилися із місцевими. Відео

Купівля та оренда житла у Києві: переваги обох варіантів

Купівля та оренда житла у Києві: переваги обох варіантів

пологи

На Волині жінка народила доньку у «швидкій»

Жінка вистрибнула з 14-го поверху та вбила собою перехожого

Жінка вистрибнула з 14-го поверху та вбила собою перехожого

«Він захищає державу, а держава так негарно повелася із його мамою»: у селі на Волині звільнили вчительку вищої категорії

«Він захищає державу, а держава так негарно повелася із його мамою»: у селі на Волині звільнили вчительку вищої категорії