Вимагали гроші за «допомогу»: повідомили імена луцьких посадовців-хабарників

Хабар Луцьк

У Луцьку суд виніс вирок двом колишнім посадовцям Державної екологічної інспекції у Волинській області у справі про хабарництво. Інспектори вимагали 1000 доларів від представника приватного підприємства та отримали у суді по п’ять років тюрми з конфіскацією майна.  

Про це йдеться у вироку Луцького міськрайонного суду Волинської області від 4 квітня 2024 року, пише Сила правди.

У 2019 році працівники Державної екологічної інспекції у Волинській області перевіряли луцьке підприємство «ВІО Ойл». Вони встановили, що з вересня 2017-го до липня 2018-го фірма працювала без дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря. Результатом перевірки став акт про порушення. Директору підприємства видали припис з вимогою повідомити, скільки фірма викинула забруднюючих речовин у повітря, поки працювала без дозволу, щоб надалі розрахувати розмір шкоди. 

У відповідь на припис підприємство повідомило, що у період з вересня 2017-го по липень 2018-го викиди в атмосферу становили 6,1 тонни.

 Цю інформацію передали начальнику відділу державного екологічного нагляду атмосферного повітря Держекоінспекції Олександру Тарасюку. У його посадові обов’язки входив розрахунок збитків для подальшого пред’явлення претензій. Підприємству «ВІО Ойл» у результаті нарахували 420,3 тисячі гривень завданої навколишньому середовищу шкоди. 

У жовтні-листопаді 2020-го представник луцької фірми пішов до інспекції з’ясувати, чому нарахували саме таку суму збитків. Із цим питанням він звернувся до Антона Поліщука, який у 2019 році був у складі перевіряючих, а також до Олександра Тарасюка. Посадовцям представник фірми пояснив, що підприємство помилково вказало викиди у розмірі 6,1 тонни, і цей обсяг – неспівмірний з діяльністю товариства. Натомість отримав відповідь, що фірма має право письмово звернутися в інспекцію з проханням про перерахунок і надати для цього документи з обґрунтуванням. 9 грудня 2020-го представник фірми надав копії необхідних документів.

Наступного дня Антон Поліщук зателефонував представнику фірми та повідомив, що розмір збитків після перерахунку може скласти близько 10 тисяч гривень, а також запропонував зустрітися. 11 грудня 2020-го Олександр Тарасюк під час зустрічі нібито запросив 1000 доларів та повідомив, що інакше перерахунок не проведуть. Після згоди на хабар з’явилася нова претензія до підприємства – з сумою 10,7 тисячі гривень. 

12 січня 2021-го представник фірми зустрівся з обома посадовцями та отримав нову претензію. У той же день поблизу будинку на проспекті Волі, 15 у Луцьку Антон Поліщук та Олександр Тарасюк одержали 1000 доларів. Опісля обох посадовців затримали, а згодом обвинуватили за статтями про хабарництво (ч.3 ст. 368 КК України).

Вимагали гроші за «допомогу»: повідомили імена луцьких посадовців-хабарників

Справу розглядали у суді з березня 2021 року. Під час засідань Антон Поліщук свою вину не визнав. Він стверджував, що 2019 року брав участь у перевірці підприємства, під час якої оглянули один кабінет, АЗС і декілька метрів землі, яку товариство орендувало на АЗС. Після перевірки нарахували збитки за довідкою від самого підприємства. До них дійсно приходив представник фірми, якому в інспекції пояснили про можливість перерахунку, а на підприємстві зібрали та надали необхідні документи. 12 січня представник фірми прийшов до інспекції, де зустрівся з ним та Тарасюком. Зайшов до них в кабінет, взяв нову претензію, підписався і пішов. Після цього Поліщук разом з Тарасюком вийшли на вулицю, оскільки мали йти в магазин. Там на них чекав представник фірми, який сказав їм, що «повертає те, що винен». Поліщук відкрив блокнот, а представник фірми поклав, на його думку, методичку, яку брав у них раніше. В цей час до них підбігли працівники поліції. У блокноті були гроші. 

 Під час судових засідань не визнав свою вину й Олександр Тарасюк. 

Водночас у суді заслухали інших свідків та дослідили докази, надані слідством. Зустрічі представника фірми та посадовців правоохоронці фіксували на відео, а розмови записували. На одному з записів представник фірми каже: «я забираю претензію і вам даю дєнєжку», а йому відповідають – «всьо» і «окей». 

Фіксувалася й передача коштів 12 січня 2021 року. Під час цієї зустрічі на вулиці Антон Поліщук дістав з-під руки зелений блокнот та повідомив представнику фірми про необхідність покласти гроші всередину блокноту. Представник підприємства так і вчинив. Поліщук відразу закрив блокнот та забрав його собі під руку. Надалі представник фірми запитав, чи будуть у ТОВ «ВІО Ойл» проблеми із Державною екологічною інспекцією, на що посадовці його запевнили, що жодних. У вироку окремо розкривається й одна з телефонних розмов Антона Поліщука. У ній він повідомляє невідомого абонента, що думає «тільки про те, де бухнути і пару рублів заробити».

Вироком від 4 квітня 2024 року Антона Поліщука та Олександра Тарасюка визнали винними у хабарництві та призначили їм по п’ять років тюрми з позбавленням права обіймати посади в державних органах строком на 3 роки та з конфіскацією всього належного на праві приватної власності майна. Цей вирок ще не набрав законної сили, він може бути оскаржений в апеляційному суді. 

У вироку додатково вказується, що на час судового процесу Антон Поліщук працював інженером з охорони навколишнього середовища на ПАТ «Гнідавський цукровий завод», а Олександр Тарасюк – машиністом ламінувальних машин на ТОВ «Татрафан».

Читайте також:

Можливо зацікавить