Вища освіта як інструмент відстрочки: під час війни чоловіки 30+ активно почали навчатися

Вища освіта як інструмент відстрочки: під час війни чоловіки 30+ активно почали навчатися

Від 2021 року чоловіків віком від 30 років, які вступають до університетів на платній основі, стало у 23 рази більше.

Про це заявляють журналісти-розслідувачі NGL.media на основі аналізу відкритих даних Міністерства освіти України, — пише Громадське.

Так, у 2023 році частка чоловіків серед усіх студентів-першокурсників платної форми навчання становить 70%. А їхній середній вік зріс до 27 років.

Найбільше зростання кількості студентів-чоловіків помітне у вікових категоріях 30+ і 40+.

Якщо у 2021 році до університетів вступили лише 2186 чоловіків віком від 30 до 39 років, то у 2023 році таких стало більше ніж 30 тисяч. Так само і з віковою групою 40+. Серед її представників у 2021 році до вишів вступили тільки 884 людини, тоді як у 2023 — вже більш ніж 15 тисяч.

Також журналісти визначили, що за 2023 рік коштом чоловіків «нестудентського віку» українські університети отримали 2,6 мільярда гривень.

Як стверджує NGL.media, різке зростання кількості чоловіків-студентів в українських вишах спричинене тим, що статус студента гарантує відстрочку від мобілізації у період воєнного стану.

Журналісти зазначають, що ні в уряді, ні, зокрема, в Міністерстві освіти нічого не роблять із тим, щоб припинити використання вищої освіти як інструмента відстрочки від мобілізації.

А законопроєкти від депутатів Верховної Ради, у яких звернули увагу на цю проблему, пропонують боротися з нею через обмеження прав самих потенційних студентів.

Читайте також:

Можливо зацікавить