Вівцям малюють на спині хрести: як на Волині відроджують вівчарство і чим воно вигідне

Вівцям малюють на спині хрести: як на Волині відроджують вівчарство і чим воно вигідне

У невеличкому селі на Волині відроджують вівчарство. І якщо в сусідніх селах овець одиниці – то в Почапах, поблизу білоруського кордону, їх уже понад 600.

Чому тримають саме овець, що готують із баранини та чому в полі тварини ходять із намальованими на спині хрестами – йдеться в сюжеті ТСН.

Пастух Сашко серед величезної отари очима шукає 17 овець. Аби не плутати їх з сусідськими, позначив хрестами.

Решта тварин теж із позначками або кольоровими стрічками. Тут, у селі, так вже повелося - що вівці є у кожного. Їх випасають по черзі. Зараз на пасовищі за головного Олександр. Вівці, яких тут кілька сотень, запевняє пастух, слухняні, далеко не відходять та додому повертаються чемно. 

Овець у Почапах, сміються селяни, не тримають хіба ліниві. Пані Ганна, який за рік 80, теж має чималу отару - 25 голів. Своїх заганяє до кошари, інші, каже, - самі дійдуть. 

Раніше, кажуть селяни, непогано заробляли на шкурах та вовні. Зараз вовну ніхто не купує, проте овець тримали легше за іншу худобу, кажуть. Та й м'ясо з них вариться дуже смачне. 

У селі планують розвивати еко-туризм і надалі розводити овець, аби лише не було війни. Адже до білоруського кордону звідси якихось 10 кілометрів.

Читайте також:

Можливо зацікавить