Волинське соломоплетіння внесли до культурної спадщини України

Волинське соломоплетіння внесли до культурної спадщини України

До Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України включено традицію соломоплетіння у Турійській громаді.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України, а відповідний наказ був підписаний 25 липня міністром Олександром Ткаченком.

Слід зазначити, що соломоплетіння було поширене на території Волинської області з давніх-давен, як прадавнє ремесло і ліки. У побуті селян ще у 30-40 роках минулого століття можна було зустріти солом’яні шкатулки, бочки для зберігання зерна, павуки, які вішали на стелі та дідухи, які носили господарі й встановлювали на покуті у Святвечір.

Традицію соломоплетіння у Турійському краї зберіг і передав нащадкам Олександр Якович Коптюк (1916 року народження із села Кустичі).

У солом’яних виробах майстрів Турійщини зашифровані традиції, символи, знання та практики, що стосуються природи і світу. У доробках: різдвяні павуки, іграшки, янголи, тварини, прикраси, сумки, капелюхи. Тут своя символіка: коло - безперервний зв'язок, циклічність поколінь, ангелики - наші охоронці, дзвоники закликають добру звістку, а коник - завжди на успіх.

Волинське соломоплетіння внесли до культурної спадщини УкраїниВолинське соломоплетіння внесли до культурної спадщини України

Отже, Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України тепер має 50 елементів.

Можливо зацікавить