Майже 18 тисяч боржників: кому на Волині відключатимуть електроенергію

Майже 18 тисяч боржників: кому на Волині відключатимуть електроенергію

В Україні повернули відключення світла споживачам за заборгованість, а на Волині майже 18 тисяч мешканців мають прострочену заборгованість за електроенергію.

Журналісти видання ВСН поспілкувалися з директоркою ТОВ «Волиньелектрозбут» (Група Tolk) Оксаною Гентіш та дізналися, на скільки зріс борг населення на Волині за час великої війни.

З початком військової агресії Росії Кабінет міністрів України запровадив мораторій на припинення надання житлово-комунальних послуг населенню. Цей крок українського уряду був спрямований на підтримку своїх громадян у перший найтяжчий період.

На жаль, за час війни заборгованість волинян за електроенергію зросла. Зараз з понад 400 тисяч побутових споживачів електроенергії, постачальником яких є ТОВ «Волиньелектрозбут» мають прострочену заборгованість (не сплачують за електрику вже понад 3 місяці) майже 18 тисяч клієнтів. 

Наприкінці грудня минулого року КМУ скасував зазначений мораторій для тих областей, де не ведуться бойові дії. Усі подальші процеси споживання та оплати електроенергії відбуваються з дотриманням вимог Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Заборгованість стосується переважно домогосподарства з великим обсягом електроспоживання. Чомусь так відбувається, що найбільш сумлінними платниками є люди пенсійного віку, отримувачі житлових субсидій, розповіла директорка.

Протягом всього періоду воєнного стану група працювала зі своїми боржниками – телефонували, нагадували про оплату, відвідували їх, спілкувалися та публікували звернення на рахунках. 

«Електроенергія – це товар, який має свою ціну. Спожита електроенергія має бути оплачена, так само як продукти в супермаркеті. Якщо нам потрібні їжа чи одяг, ми не беремо їх задарма в магазині, а здійснюємо оплату. Якщо є складні життєві обставини, складне матеріальне становище, людина може звернутись до органів соціального захисту населення, адже в Україні працюють програми фінансової підтримки. Також в окремих випадках ми можемо розглядати реструктуризацію боргу», – розповіла директорка. 

Як проінформувала Оксана Гентіш, борг населення за електроенергію у Волинській області за час повномасштабного вторгнення зріс на 21 мільйон гривень (сума стала вдвічі більшою).

Тенденція до нарощування боргів населення розпочалася ще з 2020 року, коли були запроваджені коронавірусні обмеження, і майже протягом двох років також діяв мораторій на відключення населення. А вже під час воєнного стану борги населення збільшувалися більш стрімко, додала керівниця.

«В цей надзвичайно складний для всіх українців час потрібно розуміти, що будь-який платіж за спожиту електроенергію – це внесок в енергетичну безпеку України, в стабільність енергосистеми», – розповіла Оксана Гентіш.

Виробники електроенергії та оператори системи розподілу електроенергії очікують на розуміння з боку всіх споживачів. Щоб виробляти електроенергію, необхідно закуповувати мазут, газ, вугілля, щоб ремонтувати та обслуговувати мережі – постійно потрібні кошти.

«Віримо, що усі наші споживачі є відповідальними, свідомими, будуть вчасно розраховуватись за спожиту електроенергію та не накопичуватимуть борги», – додала директорка ТОВ «Волиньелектрозбут».

Станом на 23 січня 2024 року попередження про можливе відключення електроенергії отримав 1281 волинянин, зазначила Оксана Гентіш. Таке сповіщення надходить в особистому кабінеті побутового споживача електроенергії та рекомендованим листом. Попередження перш за все формуються тим, у кого є великі суми заборгованості та найбільш тривалі періоди неоплат.

Якщо навіть людина не забажала особисто отримати повідомлення, то відповідно до чинного законодавства, таке повідомлення вважається врученим після того, як три дні пролежало на відділенні за адресою проживання споживача. 

З 1281 боржника лише 167 користувачів електроенергії оплатили заборгованість та сповістили завчасно про оплату. У кожному надісланому повідомленні визначено дату можливого відключення. Тому постачальник електроенергії радить не затягувати до останнього дня, оскільки банківські платежі можуть зараховуватись не одразу. Не всі платежі проходять миттєво через банківську систему, а інколи час має суттєве значення.

Власне, саме тому ТОВ «Волиньелектрозбут» просить обов’язково сповіщати про оплату боргу: через особистий кабінет, через месенджери або особисто.

Регіональні постачальники електроенергії пропонують своїм клієнтам укладення договору щодо реструктуризації заборгованості, тобто виплати боргу частинами. 

Щоб укласти такий договір, де чітко узгоджується графік платежів, проінформувала Оксана Гентіш, боржнику варто звернутись до територіального центру обслуговування клієнтів або до представництва ТОВ «Волиньелектрозбут» (Група Tolk). Спеціалісти допоможуть оформити письмову заяву, нададуть перелік документів, які є необхідними для укладання договору реструктуризації. Адже ця процедура можлива не для всіх.

Важливим фактором є задокументована неплатоспроможність – до прикладу, наявність довідки про малозабезпеченість, документу про участь члена сім’ї в бойових діях, документів, що підтверджують факт втрати годувальника, виховання дитини самостійно тощо. 

Читайте також:

• Вдома буде темрява: в Україні боржникам почнуть «відрізати» світло

• В Україні здорожчають деякі комунальні послуги: хто і за що платитиме більше

• У місті на Волині на понад 70 % здорожчає водопостачання

Можливо зацікавить