Волиняни на знак подяки полякам прибрали католицькі цвинтарі

Волиняни на знак подяки полякам прибрали католицькі цвинтарі

Перед святом Воскресіння Господнього на кладовищах в Україні кипить робота, адже за традицією наступної неділі після Пасхи католики і православні відвідують могили своїх предків. Цьогоріч через війну польське кладовище в Голобах могло б залишитися неприбраним, та на допомогу прийшли місцеві жителі. Про це пише видання «Мonitorwolynski».

У 2021 р. у рамках проєкту «Забуті цвинтарі Волині» волонтери з Польщі та України спільно впорядковували католицькі кладовища на волинській землі. Проєкт координувала Фундація партнерства для країн Центральної і Східної Європи. У 2022 р. його планували продовжити, хотіли, зокрема, прибрати польський некрополь у Голобах і відновити зруйновану каплицю на ньому. Війна перекреслила ці плани, і польські волонтери приїхати не змогли.

Як розповів голова Голобської об’єднаної територіальної громади Сергій Гарбарук, жителі села раніше теж спільно з волонтерами обох країн брали участь у прибиранні кладовища. Некрополь чималенький, має площу близько 2 га, тож роботи тут удосталь.

«Ми вирішили цього року повністю зрізати всі зарості на ньому і впродовж літнього періоду покропити гербіцидами. Ми й раніше вирубували тут кущі та молоді дерева, та за два-три роки кладовище знову заростало», – пояснює голова громади.

Прибирати цвинтар вийшли жителі села, зокрема й працівники культури та члени селищної ради. Всього в роботах, що тривали щодня від вівторка до п’ятниці, брали участь близько 20 осіб. Були серед волонтерів і переселенці зі сходу України, яких зараз прийняли Голоби.

Сергій Гарбарук від імені жителів Голоб висловив вдячність полякам: «Ми хотіли би подякувати польському народові за ту підтримку, яку він надає Україні зараз, під час військової агресії росії. Ми вважаємо своїм обов’язком підтримати це кладовище в стані, щоб за нього не було соромно».

Волиняни на знак подяки полякам прибрали католицькі цвинтарі

Можливо зацікавить

Граната

«Не можуть змиритися з переходом до ПЦУ»: у селі на Камінь-Каширщині на паркан приватного будинку почепили гранату

війна втрати

Заповів, щоб на його могилі завжди були білі ромашки: Герою з Волині навіки 21

День ангела, Волинь

10 травня: хто з волинян святкує День ангела

На щиті, Волинь, Луцьк

Невимовний біль та сльози: на Волинь повертаються полеглі на війні Герої

на щиті

«Був у самому «пеклі»: на Волинь востаннє повернеться 24-річний Герой Владислав Богомаз

одруження

Війна коханню не завада: на Волині одружився захисник

петиція Герой України

Маля ніколи не побачить свого татуся: 25-річному захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

поховання військового
фото

Героїчно загинув біля Бахмута: на Волині попрощались із захисником Ярославом Каламуняком

Спробував нелегально дістатися до Польщі: на Волині спіймали мешканця Київщини
відео
фото

Спробував нелегально дістатися до Польщі: на Волині спіймали мешканця Київщини