Волинянин закликав відділити Закарпаття та виступав проти мобілізації: як його покарали

Волинянин закликав відділити Закарпаття та виступав проти мобілізації: як його покарали

У Нововолинському міському суді розглядали справу волинянина, який виправдовував російську збройну агресію. На фейковому акаунті у фейсбуці чоловік з Нововолинська поширював проросійські наративи.

Волинянин закликав відділити Закарпаття та виступав проти мобілізації. Пізніше підписав угоду зі слідством про визнання винуватості і йому присудили лише два роки умовно, –пише Костянтин Яворський для «Сили правди».

Відповідний вирок ухвалив Нововолинський міський суд Волинської області 2 липня 2024 року.

Як йдеться в тексті вироку, пенсіонер з Нововолинська Валентин Мінчик створив фейковий акаунт в мережі Facebook ще у травні 2013 року. З того часу періодично розповсюджував для необмеженого кола осіб проросійські наративи. Зокрема, волинський пенсіонер поширив відео під назвою: «Підпишись Дівчина готує Закарпаття як окрему республіку?», у якому йшлося про зміну меж території та державного кордону України.  

«Бо я в рот єб*ла Україну вашу. А знаєте чого? Бо мені Україна кромє українського паспорта не дала ровно не х*я. І не дала мені возможность заробити копійку в себе вдома (…). Складаємо ми на х*й петицію й*бану і відділяємо Закарпаття від Україна. А закарпатських хлопців із фронта вертає на домі (…). Це так. 300 раз подумайте над тим як писати закарпатцю чого не говориш по українську. А на счот петиції задумайтеся», – наводяться фрази з відео в судовому вироку.

Були і заклики проти мобілізації та стандартні закиди проти влади, часто використовувані росіянами. Чоловік поширював відео в тому числі російською мовою.

 «По сути идет полномасштабное абсолютно тотальное убийство украинских мужчин. Берем Зеленского, его небольшую группу это партия войны, которая нарушила Конституцию Украины однозначно. Которая по сути совершила узурпацию, создана клика (???) иначе это назвать нельзя. Конституцию почитайте. И которая, эта небольшая группа людей, в каком-то состоянии ну, вполне неадекватное, я считаю состояние, считает, что она может забирать в 21-ом веке насильно миллионы мужчин украинцев и отправлять их на бойню…», – цитуються заклики в тексті вироку. Задокументували слідчі поширення навіть антисемітських закликів.

«Был такой человек, его звали Любавичевский Ребе. Да, но это основатель секты Хабад. Я очень много читал о нем материалов различных. Так вот он говорил следующее. Что вся территория СССР бывшая постсоветская, да, будет подвергнута тотальному разгрому, геноциду, доведена до нищеты, до разрухи, до ну в общем до впадения в каменный век. Но затем, – говорит, – мы простим, мы простим татар, русских (…). Накажем и простим, кроме, – говорит, – украинцев и Украины. Этих, – говорит, – мы не простим никогда. За погромы, за Махно (…). Но нужно помнить, что украинский народ это в большинство своем, это был очень антисемитский народ, который нас преследовал, уничтожал…», – йдеться у вироку.

Нововолинцю загрожувало до п’яти років реального терміну ув’язнення з конфіскацією майна за статтею щодо посягання на територіальну цілісність України (ч.1 ст.110 КК України) і таке ж максимальне покарання за виправдовування російської збройної агресії (ч.2 ст.436-2 КК України). 

Проте ще у підготовчому судовому засіданні обвинувачений Валентин Мінчик свою вину у інкримінованих йому злочинах визнав повністю. До суду також передали угоду про визнання ним винуватості, яку він просив затвердити. Мінчик сказав, що уклав угоду добровільно і погоджується на визначене у ній покарання. 

Суд зважив на те, що чоловік – пенсіонер, має на утриманні малолітню дочку та ніколи раніше не притягався до кримінальної відповідальності і затвердив угоду. За нею Валентину Мінчику присудили остаточно чотири роки ув’язнення без конфіскації майна, втім замінили це покарання на два роки іспитового терміну. До його обов’язків також входить повідомляти орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання та періодично з’являтися для реєстрації у орган з питань пробації. Також чоловік заплатить 17 тисяч гривень судових витрат. 

Читайте також:

Можливо зацікавить