КП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілля

VOLYNPRYRODRESURS

КП «Волиньприродресурс» – це підприємство, створене задля легального видобування бурштину на території Волинської області. Та комунальне підприємство спеціалізується також і на видобуванні торфу та охоплює території Камінь-Каширського, Луцького та Ковельського районів.

За площею територій для видобутку КП є найбільшим в Україні, адже його ділянки простягаються на понад 600 квадратних кілометрів. Особливу увагу КП «Волиньприродресурс» приділяє аналізу впливу своєї діяльності на довкілля та природне середовище з подальшим відновленням відпрацьованих ділянок.

Збереження природних ресурсів

Одним з головних пріоритетів компанії є збереження природних ресурсів та біорізноманіття на території, де проводиться видобуток бурштину та торфу. КП «Волиньприродресурс» вживає заходів для мінімізації впливу своєї діяльності на екосистеми та природні угіддя.

Моніторинг та контроль за дотриманням екологічних стандартів

КП «Волиньприродресурс» веде постійний моніторинг за станом довкілля та впливом своєї діяльності на природне середовище. Підприємство впроваджує суворий контроль за дотриманням екологічних стандартів та вимог щодо охорони природи.

Щоб аналізувати можливий вплив своєї діяльності на навколишнє середовище, підприємство залучило до співпраці науковців з Волинського національного університету імені Лесі Українки. З університетом підписано меморандум, і така співпраця діє уже три роки. Науковці ВНУ досліджують не тільки торфовища та місця видобутку бурштину, а й прилеглі території. Такі спостереження ведуться протягом всього вегетаційного періоду, фактично по кожному об'єкту здійснюють щонайменше 3-4 виїзди: це і польові дослідження, і аналіз води, рівня радіації, рослинний, тваринний світ.

Щоб здійснювати такий моніторинг на базі ВНУ імені Лесі Українки створили наукову групу, до якої входять науковці факультету біології та лісового господарства, географічного факультету та факультету хімії та екології. Керівником наукової групи є кандидат географічних наук, доцент кафедри геодезії, землевпорядкування та кадастру Волинського національного університету імені Лесі Українки Володимир Радзій. До таких обширних досліджень залучають також і студентів ВНУ імені Лесі Українки.

КП «Волиньприродресурс» опублікувало звіти про результати моніторингових досліджень впливу на довкілля

Нещодавно КП «Волиньприродресурс» опублікувало на своєму офіційному сайті звіти про результати моніторингових досліджень впливу на довкілля за минулий рік. Опубліковані звіти за посиланням: vpr.company

Розділ сайту буде оновлюватися на постійній основі, тому профільні спеціалісти зможуть ознайомитися з результатами екологічного моніторингу в розділі сайту ПРО ПІДПРИЄМСТВО – ЗВІТНІСТЬЗвіти про результати моніторингових досліджень впливу на довкілля.

Представлені звіти будуть цікаві не лише тим, хто хвилюється щодо впливу діяльності видобутку корисних копалин на довкілля, а й для студентів, дослідників, науковців та тих, хто прагне дізнатися більше про флору та фауну територіальних громад Волинської області, адже в звіті перерахований видовий склад рослин обстежених родовищ, тварин, птахів та комах.

КП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілля

Виконавцем досліджень з моніторингу впливу планової діяльності на якість поверхневих та підземних вод є Державна установа «Інститут охорони ґрунтів України», Волинська філія державної установи «Інститут охорони ґрунтів України». 

Проведення моніторингу впливу планової діяльності на якість атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони здійснюється ТОВ «Волиньекопромпроект». Ситуацію із впливом на флору та фауну відстежували науковці Волинського національного університету імені Лесі Українки. Волинський центр з гідрометеорології моніторив стан радіаційного фону.

Загальний висновок: всі екологічні показники в нормі, вплив від діяльності на екосистему та природні угіддя мінімальний, рекультивовані після проведення робіт території у відмінному стані.

КП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілляКП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілля
Збір матеріалу на вологих луках (фото В. Родзія)

КП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілляКП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілляКП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілляКП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілля
 Флора, родовище торфу «Велике Болото»

Співпраця з місцевими громадами та органами влади

«Волиньприродресурс» активно співпрацює з місцевими громадами та органами влади для забезпечення сталого розвитку та охорони довкілля. Компанія враховує думку місцевих жителів та впроваджує заходи, спрямовані на збереження природних ресурсів.

Усі проєкти щодо майбутніх об'єктів для видобутку торфу та бурштину проходили процедуру громадського обговорення. Тобто мешканці тих населених пунктів, де планували видобування, мали змогу почути вичерпні відповіді щодо цієї діяльності. Такі зустрічі з громадськістю ініціюють та організовують Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Управління екології та природних ресурсів Волинської ОВА.

«Волиньприродресурс» – це приклад відповідальної компанії, яка прагне забезпечити стале використання природних ресурсів та збереження довкілля для майбутніх поколінь. Їхні заходи та ініціативи спрямовані на збереження природи та забезпечення розвитку регіону. Волиньприродресурс демонструє, що видобуток бурштину може бути здійснений в гармонії з природою та довкіллям, забезпечуючи економічний розвиток регіону без шкоди для навколишнього середовища.

 

Можливо зацікавить