Всесвіт Марвел: з чого все починалось?

Всесвіт Марвел: з чого все починалось?

Сучасні фільми-комікси цілковито захопили кінотеатри світу. Кожна студія випускає по дві-три картини на рік, не рахуючи серіалів на телебаченні та потокових сервісах. Однак так було не завжди. Звісно, самі комікси у США та Європі любили з давніх часів, і на великі та малі екрани вони почали виходити ще в далеких 1940-х.

Але масова популярність почалася трохи більше 10 років тому з появою кіновсесвіту Marvel. І поступово вийшло так, що фільми Марвел задали наймасовіший та найзначніший тренд в кіно на роки вперед.

Початок розвитку

Наприкінці 90-х років минулого століття справи у студії Marvel йшли настільки погано, що їм довелося продати різним компаніям права на екранізацію коміксів про багатьох популярних персонажів. Серед них були Людина-павук, Фантастична четвірка і Люди Ікс. Так незабаром з'явилася трилогія Сема Реймі про Павука і фільми Брайана Сінгера про Росомаху та інших мутантів.

Усі ці картини стали популярними та касовими. Але вони будувалися за принципом простих франшизних трилогій: про Павука, Людей Ікс, та Фантастичну Четвірку.

І тоді компанія Marvel прийняла важливе рішення знімати свої фільми. Але задля того, щоб якось виділитися на тлі інших, їй довелося створити дещо набагато масштабніше — цілий світ супергероїв, де кожна картина розповідає про окремих персонажів, але всі вони співіснують в одному всесвіті.

По суті, ризикуючи, студія йшла ва-банк. У розробку першого фільму вклали буквально всі можливі кошти, провал обернувся б крахом компанії. Сьогодні здається, що «Залізна Людина», з якої і почалася історія, від початку була приречена на успіх. Але насправді це був величезний ризик.

 

AD_4nXdw5c9iOG0SJT9gGnbDy38H9F28fpYbTX8FEHOCFnpdct_BeO67cb0ArumEyMGWxZajeKfP78bcU5CjdasFXPyv3NsqxIRoYMbPRI9z-rEFSymKXU4hUZdGKP0EEjxLFXhQuG5lzu2QSzQ4RDvIXFRwXbeU?key=MvPH0uvZkv6zaSmIQHMEtw

Задум, що вдався

Роберт Дауні-молодший, виконавець головної ролі, лише незадовго до цього знову став набирати популярність після курсу лікування від наркоманії. Режисерське крісло зайняв Джон Фавро, який зняв на той момент всього кілька не самих популярних кінострічок.

Але компанія вдалася — глядачі прийняли «Залізну Людину» із захопленням. Спрацював і харизматичний головний герой, який ідеально повторив образ із коміксів, і безліч відсилань до оригінальних творів Marvel, що порадували фанатів. Але головним стало те, що у фіналі автори залишили натяк на те, що далі всі фільми Marvel будуть пов'язані один з одним: пам'ятаєте, у сцені вже після титрів Тоні Старк зустрівся з директором організації Щ.И.Т. Ніком Ф'юрі (Семюел Л. Джексон), який розповів йому про ідею команди «Месники»?

Фанати чудово зрозуміли, що означає цей посил. В оригінальних коміксах автори часто влаштовували кросовери — сюжети, де зустрічалися різні самостійні супергерої. Але на екранах це відбувалося хіба що в мультфільмах. Тут же глядачам одразу натякнули, що подальші картини Marvel пропускати не можна. Після перших п'яти фільмів усі знайомі глядачам супергерої об'єдналися в масштабному екшені «Месники».