Буде лежати до наступної весни: як правильно зберігати зимовий часник

зберігання зимового часнику

Щоб часник не проростав взимку, а головки не втрачали вагу, дотримуйтесь простих порад, перевірених роками.

Про це пише видання «На пенсії»

Наше головне завдання – зберегти якомога більше врожаю і на довгий термін, і при цьому не вбиватися над тим часником, вважає відеоблогерка Лариса з Одещини.

Щоб підготувати до зберігання озимий часник:

  • Не поспішаємо обрізати від листя. Навіть після збирання головка продовжує набирати вагу зубків, що ростуть і живлення вони отримають від листя, що не встигло стати повністю сухим. Обрізаючи оте зелене перо ми позбавляємо голівки живлення і не даємо верхнім лускам якісно і довго просохнути. Під час сушіння зубки віддаватимуть вологу, яку вони могли б черпати ще з листя, тому не обрізаємо його аж до осені. Більше того, якщо часник зберігати повністю необрізаним від стебла, то нічого не трапиться. Це скоріш питання зручності під час зберігання.
  • Не треба мити голівки після копання, нічим не обробляти і не сушити на сонці – це ризиковано. За високих температур, які зараз є, часник може просто варитися на тому сонці, головки сохнуть, втрачають вагу, знижується якість зубків та здатність до тривалого зберігання. Тому одразу після викопування городниця несе його в тінь, під навіс або у сарай, складає на мішковину в один шар.
  • Якщо вродила м’ята, то перекладайте часник стеблами м’яти. Це добре захищає від хвороб.
  • Сушити треба два-три тижні, навіть до місяця.
  • Обрізку робіть ближче до осені, залишаючи десь десять сантиметрів стебла. Занадто коротка обрізка буде швидше втрачати вагу і соковитість головки. А ще чому не бажана дуже коротка стрижка? При стрибках температури в теплі у головок із довгою обрізкою менше шансів на передчасне проростання, бо стебло захищає і від непотрібного тепла, і від сухого або вологого повітря. Помічено, що на часнику з паличками ніколи не буває наприкінці зими або на початку весни паростків.
  • Часник сортують та злегка обрізають коріння до 3-5 сантиметрів. Часник найбільшої фракції йде на продаж та посадку восени, а дрібний або потрісканий – на заготовки, а інше все на зберігання на зиму.

Зверніть увагу: важливо підрізати корені, бо якщо залишити їх як є на осінь, то такий часник швидше прокинеться і почне рано проростати.

Читайте також: