«Я не вибирала, де мені народитися»: росіянка, яка 17 років живе на Волині, хоче отримати громадянство України

Росія Україна

35-річна Тетяна Винокурова — громадянка Росії, яка 17 років тому переїхала на Волинь. Жінка має посвідку на постійне проживання в Україні, але у січні 2023 року у неї закінчився термін дії закордонного паспорта Росії. Тепер за прострочений документ платить штрафи.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного.

«Восени я намагалася виїхати до Польщі, бо хотіла звернутися в консульство. Але до Польщі так і не впустили. Із трьома дітьми мене висадили з потяга», - каже Тетяна.

Зі слів жінки, завчасно виготовити новий документ чи відмовитися від російського громадянства, їй не вдалося.

«Ніколи не планувала повертатися назад у Росію. У 2013 році я зверталась у консульство у Львові, бо хотіла змінити громадянство. Вони мені порадили звернутися до юриста. Юрист назвав мені чималу суму грошей, яку я маю заплітити для того, щоб вони зібрали всі потрібні документи. Для мене це була непідйомна сума», - ділиться жінка.

Виготовити новий документ, каже Тетяна, зараз не може.

«Наразі на території України його не можливо зробити, адже тут закриті всі російські консульства. Виїхати нікуди не можу, адже термін дій закордонного паспорта закінчився», - говорить жінка.

За прострочений закордонний паспорт Російської Федерації, зі слів Тетяни Винокурової, у грудні 2023 року, вона сплатила штраф понад 3 тисячі гривень. Через пів року, якщо питання не вирішить, суму штрафу подвоять.

«Я не вибирала, де мені народитися, але дуже соромно, що з такої країни родом... Я проживаю в Україні і не збираюся їхати звідси. Це мій дім, дім моїх дітей. Згідна взагалі відмовитись від російського громадянства, якщо є така можливість», - провадить Тетяна.

Як зазначив начальник відділу управління Державної міграційної служби України у Волинській області Микола Поліщук, для законного перебування на території України іноземці повинні мати чинний документ, що посвідчує особу та посвідку на проживання.

«Ці іноземці повинні дотримуватись встановленого порядку реєстрації місця проживання та контролювати строки дії документів на проживання», - каже чоловік.

Зі слів Миколи Поліщука, в разі втрати або закінчення терміну дії документа, що посвідчує особу іноземця, настає адміністативна відповідальність. 

У Державній міграційній службі радять інозкмцям контролювати терміни дії паспортів та вчасно виготовляти нові документи, аби не порушувати чинне законодавство.

Микола Поліщук розповідає, що іноземці, які мають прострочені документи, але дійсні посвідки на проживання, є порушниками міграційного законодавства.

«До порушників міграційного законодавства фактично не застосовуються заходи примусового характеру, в тому числі рішення про примусове повернення. Вони просто підлягають адміністративній відповідальності», - додає міграційник.

Тетяна Винокурова каже, що 15 квітня цього року написала листа до Уповноваженого ВРУ з прав людини Дмитра Лубінця, у якому просить допомогти вирішити її питання. Представниця Уповноваженого у Волинській області Юлія Спас підтвердила, що лист надійшов до офісу омбудсмена. Зараз триває перевірка документів, а далі - розгляд самої справи, який займе орієнтовно 2-3 тижні.

Читайте також:

  • Воював за Україну, а тепер «бомжує» на Волині: росіянину-добровольцю ЗСУ загрожує депортація
  • Обмеження консульських послуг для військовозобов'язаних: українці за кордоном знайшли вихід
  •  

Можливо зацікавить