Мріяла стати акушеркою: інтервʼю з майстринею пірсингу з Луцька

Мріяла стати акушеркою: інтервʼю з майстринею пірсингу з Луцька

Пірсинг – це стародавній звичай, який став популярним у сучасному суспільстві як вираз індивідуальності. З давніх часів люди прикрашали своє тіло пірсингом, а сьогодні це не просто модний тренд, а окремий вид мистецтва та самовираження.

Про професію пірсинг-майстра, догляд за пірсингом та небезпечні проколи журналісти ВСН поспілкувалися із пірсинг-майстринею, блогеркою та власницею студії пірсингу у Луцьку Яною Квіткою.

- За освітою ви - акушерка та медсестра, як дійшли до роботи пірсинг майстринею?

- Так, я маю медичну освіту і дуже люблю свою професію. Моєю мрією було стати лікарем акушер-гінекологом, але, на жаль, не склалося. Ще будучи молодою медсестрою, я шукала, як розвиватися в цій сфері. Тому з державної лікарні, де була на той час зарплатня 3200 грн, я перейшла в приватну лабораторію, де мені дуже подобалося працювати.

Втім, коли настав час ковіду, то обсяг роботи збільшився вдвічі, а зарплатня – ні. Коли я пішла до директора, аби мені підняли заробітну плату, то не отримала бажаного результату. Оскільки мене не влаштувала така відповідь, я звільнилася в той же день. Як памʼятаю, це була пʼятниця. Я йшла на роботу в лабораторію і навіть не здогадувалася, що в цей день почне змінюватися моє життя. Після звільнення я 2 місяці була без роботи. В державну лікарню я повертатися не хотіла, тому ризикнула і пішла навчатися на пірсинг-майстриню у студію, де тоді мені робили татуювання. Водночас я не знала, чи точно зможу знайти роботу в цій сфері, але я вірила, що шанси на успіх у мене є.

Мріяла стати акушеркою: інтервʼю з майстринею пірсингу з Луцька

- Які були ваші перші кроки до шляху майстрині з пірсингу?

- Я проходила курси. Перші дні я приходила додому і навіть не могла вивчити назви проколів. Інколи здавалося, що мені не вдасться освоїти цю, нову для мене, професію, але я не зупинялася і проходила через всі невдачі, а їх було чимало. Адже в цій професії немає права на помилку і все виконується за секунди. Тому я вслухалася в кожне слово наставниці і вчила все напам’ять. Для мене це був умовний «останній шанс», аби знову не повертатися до медицини, яку я люблю, але, на жаль, вона не приносила бажані кошти.

- Чи вдосконалюєте ви свої навички за допомогою різних курсів?

- У Луцьку немає підвищення кваліфікації або що. Я черпаю знання в деяких іноземних майстрів, але найголовніше – власний досвід і висновки з власних помилок або інших майстрів. Так як до мене кожного дня звертаються люди для консультацій з різних міст України і не тільки, тому я бачу, які помилки допускають майстри і з кожної консультації черпаю щось для себе.

- Які місця найчутливіші до проколів?

- Загалом, слід памʼятати, що будь-який прокол є механічним пошкодженням, тобто будь-який прокол супроводжується больовими відчуттями. Але найболючіший прокол – це жіночих сосків. Також варто враховувати, що в кожної людини індивідуальний больовий поріг.

- У якому випадку можете відмовити в проколі?

- Я серйозно ставлюся до пірсингу, для мене це не просто забавка. Я переживаю за кожен, зроблений мною, прокол. Тому я не беру дітей до дванадцяти років на прокол мочок вух, адже є безліч причин, чому не варто цього робити. Ця тема в нас мало вивчена і батьки не хочуть усвідомлювати нову інформацію.

Я виконую більшість проколів з 16 та 18 років (до 18 з присутністю батьків). Завжди відмовляю, коли прокол не підходить анатомічно або є протипоказання до нього. Тому перед сеансом клієнти заповнюють анкету, де вказують наявність чи відсутність певного переліку хвороб. Також я відмовляю у процедурі, якщо клієнт приходить у стані наркотичного чи алкогольного сп’яніння. А ще, я за те, щоб майстер і клієнт були на рівних. Майстер – не обслуговуючий персонал, а така ж людина, як усі. Тому, я відмовляю клієнтам, які запізнюються на 50% сеансу, про що повідомляю їм під час запису.

Я за те, аби поважати час одне одного. За 4 роки своєї роботи я запізнилася лише 1 раз, і це тільки через те, що пішла назустріч клієнтці і вийшла на роботу у вихідний. Тому я відповідально ставлюся і хочу такого ж ставлення до себе.

Мріяла стати акушеркою: інтервʼю з майстринею пірсингу з Луцька

- Чому ви так категорично ставитеся до проколів вух дітям?

- Є безліч причин, чому не можна цього робити, навіть якщо оминути моральну сторону, і залишити право вибору за дитиною. 

Дітям проколюють вуха пістолетом, а це заборонено, адже це за допомогою сили тупа прикраса рве мʼякі тканини, тому утворюється рвана рана. Також у такі проколи вставляють прикраси з неправильного матеріалу, форми та розміру. Часто навіть дорослим важко себе контролювати і вони травмують проколи, а дитячі ручки будуть завжди там, а це велика травматизація, яка має наслідки.

Ще варто зауважити, що прикраси можуть випадати, дитина може її зʼїсти і подавитися, тому можуть бути жахливі наслідки. А ще, зазвичай, батьки обробляють прокол тим, чим обробляли двадцять, а то й п’ятдесят років тому. Ну і найголовніше, якщо будуть якісь проблеми і прокол потрібно буде лікувати, то не всі препарати можна застосовувати дітям. За те, що вуха ростуть і проколи будуть не на одному рівні, я навіть не кажу, це вже дрібниці.

Для мене пірсинг - це мистецтво та розкіш, а не необхідність. Тому я проти, аби вирішувати за дітей, а головне мати потім жахливі наслідки на все життя. Хоча деякі матері не хочуть мене слухати і дуже негативно відгукуються на мої аргументи, вважають, що краще знають.

- На яких найнеординарніших місцях робили пірсинг?

Інтимний пірсинг я не виконую, хоча за освітою я акушерка і мені це близько. Зараз найнеординарнішим для мене проколом є мікродермал. Виглядає, ніби накрутка просто тримається на шкірі. Роблять його на шиї, ключицях і інших місцях. У мене, до речі, він є на руці. Цей прокол тільки набирає свою популярність, виглядає дуже ефектно, цікаво і не заїжджено.

- А чи є у вас табу в проколах?

Так, для мене табу – проколи, які не мають шансу на загоєння або ж екстримальний пірсинг. Наприклад: проколи щік, горизонтальний прокол язика, брідж тощо. Такі проколи мають велику травматизацію, великий шанс на відторгнення та багато інших наслідків. Я зацікавлена в тому, аби клієнт милувався своїм проколом роками, тому не виконую проколи, які не мають шансів на загоєння і мають великі наслідки. 

Мріяла стати акушеркою: інтервʼю з майстринею пірсингу з ЛуцькаМріяла стати акушеркою: інтервʼю з майстринею пірсингу з ЛуцькаМріяла стати акушеркою: інтервʼю з майстринею пірсингу з Луцька

- Люди якого віку найчастіше записуються на процедуру?

- Молодь - рушійна сила у всьому, тому пірсинг не виключення. Зазвичай це люди 16-30 років, але частенько приходять і старші. Моєю клієнткою є моя мама, яка виконувала в мене 2 проколи у 46 років. А найстаршій клієнтці було 64 роки. Тому, пірсинг не має обмежень у віці, головне мати бажання і гроші.

- Які найпопулярніші місця для проколу?

- Найпопулярніші проколи –  хелікс або прокол хряща. Вісім з десяти дівчат обирають саме його. Він мені також подобається, адже на його виконання мені потрібно близько 5 хвилин. Тому, я люблю, коли швидко і дуже красиво.

- Чи траплялися якісь кумедні випадки під час сеансів?

- За роки практики ситуацій було багато різних ситуацій. Перша, що спадає на думку, це коли прикраса впала десь на підлогу і я її так і не знайшла. Пізніше, після сеансу, мені написав клієнт, що знайшов її в черевику. Маленькі накрутки (по 2-3 мм) – біль і слабкість будь-якого пірсинг майстра, напевно. 

- Як правильно доглядати за свіжим проколом?

- Насамперед необхідно знайти для себе правильного майстра, який не скаже доглядати святою чи дистильованою водою, перекисом і всім подібним, що не піддається логічному поясненню. 

Будь-який прокол – це механічне пошкодження, яке потребує правильного догляду. Після кожного сеансу я надаю всім клієнтам чіткі рекомендації, де вказано чим, як і скільки необхідно промивати свіжий прокол, скільки не можна знімати прикраси або ж коли потрібно. Кожен прокол має свої особливості в догляді, тому я не буду детально розповідати. Втім, найголовніше – правильно обробляти, тримати прокол в чистоті і виключити будь-яку травматизацію. Крім того, якщо у вас низький імунітет, то вам краще його спочатку підняти, а потім задумуватися про пірсинг, адже це має прямий вплив.

- Проколи в хрящі загоюються складніше ніж у іншій ділянці вуха, що ви, як майстер з пірсингу завжди рекомендуєте після цієї маніпуляції?

- Так, загоєння хрящів проходить від шести до дев’яти, а інколи й дванадцяти місяців. Це не означає, що всі ці місяці прокол буде боліти. Просто цей проміжок часу прокол може і буде реагувати на подразнюючі фактори такі як: розплетене волосся, травматизація, сон на стороні проколу абощо. 

Раджу дотримуватися всіх рекомендацій і не поспішати із заміною на кільце, адже дівчата дуже полюбляють цей різновид прикрас, але сегменти (кільця) є дуже травматичними. А також я завжди наголошую клієнтам, що потрібно відразу звертатися, якщо є проблема, а не виношувати її тижнями чи місяцями.

Мріяла стати акушеркою: інтервʼю з майстринею пірсингу з ЛуцькаМріяла стати акушеркою: інтервʼю з майстринею пірсингу з Луцька

- Ви не лише пірсинг майстриня, а й блогер. Що мотивує активно вести свої сторінки?

- Зараз я розумію, що дві мої улюблені професії дуже повʼязані. Якби я не почала вести блог, то мені не було б звідки брати власних клієнтів та прийшлося б усю карʼєру працювати на когось. 

Я самостійно веду робочу та власну сторінку. По факту, я включена в це 24/7 і це без перебільшення. Навіть іноді надаю консультації вночі, адже деколи більше немає на це вільного часу. Я не можу,  як офісний працівник, наприклад, після 18 години відкласти телефон і відключитися думками. Я в роботі постійно і це справді складно. 

Мене мотивує віддача людей. Коли щодня десятки людей пишуть мені, що чекають моїх історій, що люблять мене як рідну, коли підтримують та переживають мої злети і падіння - це безцінно та дуже надихає. Зараз за мною щодня спостерігає більше десяти тисяч людей в сторіс – це як велика сімʼя. Я знаю дівчат по аватарках в профілі, я знаю в кого які новини головні і таке інше. Хоч і робота з людьми найскладніша в світі, на мою думку, але з іншого боку це велике натхнення. 

- Яка частина ваших клієнтів прийшла з інстаграму?

- Я проводжу аналітику, тому з впевненістю можу сказати, що 70% моїх клієнтів приходить з тік току, а всі інша частина – від друзів, з інстаграму тощо. Я не беру рекламу в блогерів, я - основна реклама свого бізнесу, а інстаграм, на жаль, давно якір для органічного розвитку.

- Голка чи пістолет для проколу, що краще обрати?

- Голка, голка і ще раз голка! Якщо ви бачите пістолет у руках людини, то вам варто встати і піти, адже перед вами не майстер. Вже давно доведено, що проколи пістолетом у 99.9% будуть гноїтися, адже прокол робиться тупою сережкою за допомогою сили. Також вставляється неправильна прикраса, яка не підходить по формі і матеріалу. Пістолети не проходять стерилізацію і під дією сили роздроблюють хрящі і все інше. Давно існують одноразові голки для підсингу, вони заточені лазером і роблять мінімальний отвір з правильними рівними краями. Тому я вже 2 роки, поки веду соціальні мережі, кричу, що пістолет це зло і буду далі про це кричати. 

- Чим небезпечне встановлення прикрас з дорогих металів одразу після проколу?

- В первинний прокол необхідно вставляти прикраси виключно з титану, адже це найкращий гіпоалергенний матеріал, який 100% підходить людям. Також варто памʼятати, що в первинні проколи потрібно ставити прикраси правильної форми. Оскільки навіть якщо кільце буде титанове, але встановлене в первинний прокол (окрім проколів септум, дейс і смайл), то це не покращить картину і ваш прокол не загоїться. 

Такі матеріали як золото, срібло та біжутерія можна встановлювати не раніше, ніж через 6 місяців, тобто після повного загоєння, адже ці матеріали окисляються і викликають алергію. Навіть якщо у людини раніше не було алергії або вона зараз носить золоті прикраси, це не виключає те, що свіжий прокол буде реагувати на ці матеріали.

Читайте також: