Як покласти до кишені 200 мільйонів і забрати собі квартири? Що не так із будівництвом житла на території Луцької райлікарні

Як покласти до кишені 200 мільйонів і забрати собі квартири? Що не так із будівництвом житла на території Луцької райлікарні

У Липинах на території Луцької районної лікарні планують збудувати дві 9-поверхівки. Приватному забудовнику віддали в користування 1,4 га цінної землі на окраїні Луцька для зведення житла.

Взамін за такий щедрий крок – райлікарні мають віддати 9% квартир для молодих спеціалістів-медиків. Але є нюанс.

У тристоронньому договорі, укладеному між Підгайцівською сільською радою, райлікарнею та компанією «Орбітабуд» – немає прямої обіцянки, що подаровані квартири підуть медикам. Бо забудовник зобов’язався їх віддати… Підгайцівській сільській раді.

Які іще нюанси та можливі схеми заховані поміж рядків інвестиційного договору про будівництво житла на території Луцької райлікарні – у статті видання ВСН. Проаналізувати документ допомогли спеціалісти, що працюють в сфері містобудування та архітектурно-будівельного контролю.

Нюанс 1. Кому дістануться квартири

Як уже згадували вище, у договорі немає чітко прописаного зобов’язання, що частину квартир передадуть саме медикам. 

Натомість описана наступна схема: 9% квартир забудовник протягом 10 робочих днів після здачі об’єкта в експлуатацію передає Підгайцівській сільській раді. Далі – сільрада зобов’язується передати квартири районній лікарні протягом 30 днів після підписання актів попереднього розподілу квартир. 

І тут виникає два «але»: 

1) не вказано, яку саме кількість квартир має передати вже сільрада – ті самі 9%, чи лише 1-2 квартири; 

2) не зазначено, що в актах попереднього розподілу мають бути саме і лише медичні працівники, а не будь-хто інший, кого впишуть при складанні цих актів.

Як покласти до кишені 200 мільйонів і забрати собі квартири? Що не так із будівництвом житла на території Луцької райлікарніЯк покласти до кишені 200 мільйонів і забрати собі квартири? Що не так із будівництвом житла на території Луцької райлікарніЯк покласти до кишені 200 мільйонів і забрати собі квартири? Що не так із будівництвом житла на території Луцької райлікарні
Проєкт майбутнього житла

 

Нюанс 2. 9% не всієї площі, а лише квартир

Згідно із договором, забудовник передає 9% від площі квартир. Решта 91% квартир та всі нежитлові, технічні та інші приміщення – переходять у власність забудовника.

У сучасних 9-поверхівках на 1 поверсі зазвичай споруджують комерційні приміщення, а також зводять повноцінний 10-й технічний поверх, який згодом також переводять у житло.

У цьому проєкті запланована площа поверху (забудови) – 3 143 м2. Тобто забудовник матиме 6 286 м2 на першому і десятому поверхах, з яких не віддаватиме 9%. А це – доволі «жирний» шмат нерухомості: за нинішніми цінами – близько 190 млн грн.

Крім того, в договорі чітко не вказано загальну площу квартир, тому зрозуміти, що таке 9% від цієї площі - важко.

Як покласти до кишені 200 мільйонів і забрати собі квартири? Що не так із будівництвом житла на території Луцької райлікарні
Під час підписання тристоронньої угоди

 

Нюанс 3. 9% квартир власнику землі – це абсолютно неринкова пропозиція

Це доволі популярна практика, коли місцеві ради або ж державні структури передають забудовникам землю для будівництва житла в обмін на частину квартир. При цьому, скільки саме помешкань отримають – визначають за домовленістю. На Волині це зазвичай близько 12-15%. Поки жоден публічний проєкт не реалізовували подібним чином за менше, ніж 10% квартир.

Сумнівно, що чиновники Підгайцівської сільської ради, маючи неабиякий комерційний хист, могли настільки себе обділити. Напрошується висновок про приватні домовленості, коли 9% йде у сільраду, а ще 3-5% - у приватну власність особам, які приймають рішення про подібний «скромний» інвестиційний договір. Довести цю тезу складно, але - лише до того моменту, поки в їхніх родичів не з’явиться право власності на нове житло.

Що означають в грошовому еквіваленті ці 3-5%? Заплановано збудувати 342 квартири, це орієнтовно 25 000 м2.

5% = 1 257 м2, тобто - близько 38 млн грн.

 

Нюанс 4. Буде лише 1 черга?

Наразі мова йде про будівництво лише двох 9-поверхових будинків. Проте 1,4 га загальної площі, яку віддали в оренду «Орбітабуду», натякають на те, що тут будуть й інші будинки.

Як покласти до кишені 200 мільйонів і забрати собі квартири? Що не так із будівництвом житла на території Луцької райлікарні
Ділянка, яку віддали під будівництво - на межі із Луцьком

Будівельні норми дозволяють звести на такій ділянці 4 900 м2 багатоповерхового житла, а нинішній проєкт займає лише 3 143 м2. Тобто на цій ділянці цілком можна збудувати іще одну багатоповерхівку, але уже – поза інвестиційним договором.

До речі, у рішенні, яким віддавали землю, йшлося про те, що «на ділянці має бути зведений багатоквартирний житловий будинок з об’єктами торгово-розважальної і ринкової інфраструктури».  Тому цілком ймовірно, що крім багатоповерхівок тут може з’явитись також якийсь комерційний об’єкт. Недаремно вже сьогодні підгайцівські чиновники обіцяють районній лікарні не лише «квартири молодим спеціалістам», а й «розвинену інфраструктуру поруч».

Можливо зацікавить