Як потрібно святкувати Трійцю: пояснення волинського священника

Як потрібно святкувати Трійцю: пояснення волинського священника

Трійця — одне з дванадцяти найважливіших церковних свят. Це свято позначає явлення людям Всевишнього в усіх трьох іпостасях, як Святої Трійці: у вигляді Бога-Отця, Бога-Сина та Бога – Святого Духа.

Журналісти ВСН поцікавилися у протоієрея, настоятеля луцької парафії Святителя Феодосія Василя Лозовицького, яке значення має букет, освячений на Трійцю, під час яких молитов потрібно ставати на коліна в храмі у цей день та чи є зв'язок з язичництвом у цього свята.

Свято має ще одну церковну назву – П'ятдесятниця, оскільки відзначається на 50-й день після Великодня. Цього року Трійця у православних та греко-католиків відзначатиметься 23 червня. 

«Це якраз буде 50-й день після Христового Воскресіння. У цей день апостоли отримали помазання з небес, коли Святий Дух у вигляді вогняних язиків зійшов на них.

Після цього почалася апостольська проповідь і поширення Євангелія, поширення вчення про благовістя, про спасіння людського роду для всіх народів всього світу», - розповів священник ПЦУ.

Священнослужитель акцентував, що в народі Трійцю називають Зеленими святами. Символіка свята пов'язана з тим, що Дух Святий є податилем життя, а життя - це процвітання, це і рослинність, яка квітне і буяє.

«Хоча є ті, які говорять, що це пов'язано із язичницькими традиціями, віруваннями, які притаманні дохристиянським часам. Коли християнство увійшло у людську свідомість, то відбулося певне заміщення язичницьких традицій і вкладання в них християнського змісту», - зазначив Василь Лозовицький.

Як розповів отець Василь, чи не основним у святкуванні Трійці є відвідування прихожанами храму та молитва. Від Воскресіння і до П'ятидесятниці не кладуться доземні поклони. Люди не стають на коліна під час молитви, а от у цей день на вечірній службі уже проходять колінопоклонні молитви.

«Люди моляться, щоб Господь, який послав на апостолів Святого Духа, на нас послав Святого Духа і дав ту благодать і те благословення, підтримував, укріплював, зміцнював, направляв людей на істинний шлях спасіння і слідування його заповідям», - пояснив священник.

Люди у цей день приходять до храму у вишиванках та з букетами зелені, ці букетики потім освячуються. За словами Василя Лозовицького, ця освячена зелень використовується для лікування як тілесних хвороб, так і для підтримки душевних сил.

На запитання: що робити із торічним букетом, священник відповів, що його необхідно спалити.

Читайте також:

Можливо зацікавить