Як провести М’ясопусну суботу: традиції, заборони та головні правила

Свічки, молитва та поминальна трапеза: як відзначають М’ясопусну суботу

У суботу, 22 лютого, в храмах Волині відбудуться заупокійні богослужіння з нагоди М’ясопусної поминальної суботи. Це особливий день, коли православні християни моляться за спокій душ померлих, зокрема тих, хто загинув раптово чи в трагічних обставинах.

Про це повідомили у Волинській єпархії ПЦУ.

М’ясопусна субота припадає на тиждень перед Великим постом і має давню традицію. Вона передує Масляному тижню, після якого розпочнеться Чотиридесятниця – найсуворіший піст у році. У цей день віряни подають у храмах записки з іменами покійних, які були православними, а також приносять пожертви: коливо, хліб, крупи, фрукти та інші продукти.

На Волині особливо шанують традиції поминальних богослужінь. У луцькому кафедральному соборі Святої Трійці цього дня відслужать Божественну літургію з панахидою, яка розпочнеться о 9:00.

Поминальна субота нагадує про важливість духовної пам’яті та добрих справ на згадку про померлих, що є невід’ємною частиною християнської культури.

Про те, які традиції та заборони має Вселенська батьківська субота, пише Апостроф.

М'ясопусна субота: що не можна робити

  • Не можна працювати та займатися домашніми справами.
  • Заборонено влаштовувати гучні гуляння, весілля чи інші святкування.
  • Сильно сумувати теж не слід, оскільки поминання покійних має пройти у спокої.
  • Не бажано відмовляти у проханні допомогти. Вважається, що відмова може накликати біду в родину.

М'ясопусна субота: традиції

  • Потрібно поминати своїх покійних у церкві, подавати записки з їх іменами і молитися за упокій душ.
  • Обов'язково у цю суботу господині ставлять на стіл ставлять кутю - основну страву поминального дня. Її готують з цілих зерен пшениці або іншої крупи, додаючи мед, родзинки та горіхи.
  • На зимову поминальну суботу господині також готують млинці, і перший з них прийнято класти на поличку з розставленими іконами, другий - на підвіконня. Решту відносять на могилу родичів або роздають малозабезпеченим.
  • Після закінчення служби люди йдуть на кладовище та прибирають на могилах померлих.
  • Ввечері влаштовують поминальну вечерю, виставляючи на стіл багато страв. Однак важливо, щоб їхня кількість була непарною.
  • Головне, про що слід пам’ятати, - цей день потрібно провести у спокої та тиші, щоб не потривожити душі покійників.

Читайте також:

  • Ніяких млинців: дата Масниці 2025, традиції та унікальні звичаї українців
  • «Це не просто відмова від їжі»: очільник Волинської єпархії ПЦУ пояснив, як правильно постити

Можливо зацікавить