Як відрізнити фейк від правди в інформаційній війні, - поради СБУ

Як відрізнити фейк від правди в інформаційній війні, - поради СБУ

Про це в коментарі «Волинській службі новин» розповіла речниця УСБУ Волині Іванна Поліщук.

"У гібридній війні використовуються традиційні та нетрадиційні методи її ведення. Тобто окрім військових дій противник використовує також засоби політичного, соціального та інформативного впливу», - кажуть в СБУ.

Як розпізнавати фейки?

• Зверніть увагу на те, хто повідомляє новину. Чи чули ви раніше про ці видання, чи про цього автора? Перевірте, чи офіційні медіа пишуть про цю подію? Якщо про це більше ніхто не повідомляє, велика ймовірність, що новина є несправжньою.

• Обов’язково звертайте увагу на дату та час публікації. Іноді старі, та так колись «популярні» публікації автори фейків видають за нові. Якщо в новині є згадка та посилання на інші джерела, прогляньте їх, звертаючи увагу на те, коли саме вони були опубліковані та як у них описується подія.

• Для фейків характерні шокуючі та емоційні заголовки, написані великими літерами, та з використанням великої кількості знаків оклику. У самому тексті автори вказують на «жахливі подробиці», а для ілюстрацій використовують вражаючу картинку, яка не має відношення до тексту, але несе емоційне навантаження.

• Зверніть увагу на зміст повідомлення, та на джерела, на які посилається новина. Чи підкріплюються описані події будь-якими фактами? Якщо у новині немає згадки та посилань на джерела, які можна перевірити, то це є очевидним сигналом, що допис, швидше за все, є фейком.

• Не поширюйте неперевірену та сумнівну інформацію. Читайте новини на ресурсах, яким ви довіряєте. Мисліть критично. Не лінуйтесь перевіряти інформацію. Не дозволяйте собою маніпулювати.

Зі слів Іванни Поліщук, СБУ фіксує прояви гібридної війни в соціальних мережах, окремих ЗМІ, в поширенні деякими політиками наративів країни-агресора тощо. Не лише фіксує, а активно їм протидіє. Це відображається у рішеннях РНБО, кількості нейтралізованих кібератак, ліквідації численних ботоферм, викритті агентурних мереж іноземних спецслужб та недопущенні диверсій і терактів.

«Ми всі повинні мислити критично і перевіряти будь-яку інформацію; керуватись даними офіційних джерел, а не анонімних; навчитися відрізняти правду від фейків», - зауважила вона.

Можливо зацікавить