Мінімальний борг, через який вимкнуть електроенергію та скільки коштує повторне підключення на Волині

Мінімальний борг, через який вимкнуть електроенергію та скільки коштує повторне підключення на Волині

З 1 червня в Україні суттєво здорожчала електроенергія, тепер вона коштує 4,32 грн/кВт. Для багатьох родин, особливо тих, які не мають субсидій, це стало вагомим тягарем для сімейного бюджету. Окремі абоненти не зможуть уникнути заборгованостей, а відповідно і можливого відключення електроенергії, адже 29 грудня 2023 року уряд ухвалив постанову №1405, яка скасовує заборону на відключення світла за несплату.

Журналісти ВСН з’ясували, якою є мінімальна сума боргу, через яку можливе відключення світла і скільки коштує його повторне підключення.

Як пояснили у ТОВ «Волиньелектрозбут» мінімальна сума боргу, через несплату якої можуть відключити світло, є 600 гривень. Повторне підключення коштує близько 700 гривень, тобто більше за суму боргу. Підключити послугу повторно зможуть лише після повного погашення заборгованості.

У «Волиньобленерго» у коментарі виданню ВСН повідомили: якщо постачальник універсальної послуги надішле звернення про відключення, оператор системи розподілу «Волиньобленерго» буде змушений припинити клієнту розподіл електричної енергії. 

«Якщо у споживача є прострочені суми за надану послугу з електропостачання – його постачальник електроенергії має право ініціювати процедуру відключення», - сказали у «Волиньобленерго».  

Також у «Волиньобленерго» додали, що для відновлення електропостачання, крім самої суми боргу, потрібно буде сплатити послугу з відключення/підключення електроустановки станом на 1.02.2024 р.:

• 322,20 грн/373,20 грн (695,4 грн загалом) у разі проведення робіт в електролічильнику на комутаційному апараті;

• 705,10 грн/1 428,60 грн (2 133,7 грн загалом) у разі проведення робіт на повітряній лінії.

Якщо боржник погасив борг, то він може сам повідомити енергопостачальній компанії про сплату. Кошти надійдуть, споживача буде вилучено зі списку боржників. Борг треба сплатити у повному обсязі і на це боржник має 10 робочих днів після отримання листа-попередження.

Читайте також:

Можливо зацікавить