Понад 50 звернень на місяць: яка ситуація зі сказом на Волині

Понад 50 звернень на місяць: яка ситуація зі сказом на Волині

За статистикою на Волині медики фіксують 30 - 50 звернень на рік щодо зараження людей на сказ. Журналісти видання ВСН дізналися, скільки випадків зараження смертельною хворобою зареєстрували у нинішньому році та чи є в наявності відповідні вакцини у медзакладах нашого регіону.

Щороку на Волині реєструють випадки сказу, інколи більше, інколи менше. За січень та початок лютого в області вже зарєєстровано пʼять таких випадків.

«Цього року в нас вже є пʼять випадків зареєстровано, 3 собаки і 2 коти по області. Минулого року за цілий рік було 47 випадків сказу. Кількість коливається від 30 до 50. Цього року зареєстровано випадки сказу через собак і котів, а в минулому році були і лисиці, і велика рогата худоба.

В основному люди заражаються через собак, котів та лисиць», – розповів головний спеціаліст відділу організації протиепізоотичної роботи головного управління Держпродспоживслужби на Волині Сергій Войтюк.

Там, де зареєстровані випадки сказу, фахівці вакцинують усіх тварин, які можуть хворіти: коні, вівці, корови, кози. За словами Сергія Войтюка, вакцина є в достатній кількості постійно, її отримують за державні кошти.

Заступник генерального директора Луцької міської клінічної лікарні Андрій Смольянінов розповів журналістам видання ВСН, що за січень 2024 року було 54 звернення стосовно укусів та травм від тварин.

«Останнім часом збільшилася кількість пацієнтів, які звертаються з приводу укусів тварин. За січень таких звернень було 54. Якщо пацієнт звертається з травмою, вкушеною раною, тоді йому проводиться профілактика сказу шляхом вакцинації», – зазначив Андрій Смольянінов.

Андрій Смольянінов додав, що вакцинами медичний заклад забезпечений. Першу вакцинацію виконують в кабінеті травматолога у відділенні екстреної медичної допомоги і далі за схемою вакцинація продовжується. 

Читайте також:

• На Львівщині ввели карантин через сказ у котів

• У громаді на Волині вакцинують від сказу всіх домашніх тварин

• На Волині через скаженого кота запровадили карантин

Можливо зацікавить