Якщо прострочили кредити під час війни. Що чекати, які наслідки?

Якщо прострочили кредити під час війни. Що чекати, які наслідки?

Введення воєнного стану в Україні внесло значні зміни у життя громадян, в тому числі і у фінансову сферу. 

Одним із найбільш хвилюючих питань для багатьох позичальників є виконання кредитних зобов'язань в умовах війни. Що ж очікує тих, хто прострочив кредити під час воєнного стану?

Нарахування відсотків

Попри складну ситуацію в країні, законодавство України не передбачає скасування нарахування відсотків за користування кредитними коштами. Це означає, що навіть якщо ви прострочили платіж, ви все одно будете зобов'язані сплатити не лише тіло кредиту, але й нараховані на нього відсотки.

Штрафні санкції та процентна ставка

Починаючи з 24 лютого 2022 року та протягом 30 днів після припинення або скасування воєнного стану, до позичальника не можуть бути застосовані штрафні санкції за прострочення виконання грошового зобов'язання за кредитним договором.

Це означає, що громадяни не несуть відповідальності перед фінансовими установами за прострочення кредитних зобов'язань у зазначений період. Зокрема, не будуть нараховуватися штрафи, пеня та інші додаткові платежі, передбачені кредитним договором. Крім того, кредитор не має права підвищувати процентну ставку за користування кредитом у випадку невиконання зобов'язань, за винятком ситуацій, коли договором передбачено встановлення змінюваної процентної ставки.

Списання штрафів

Всі штрафи, пеня та інші подібні платежі, які вже були нараховані з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання зобов'язань за кредитним договором, підлягають списанню.

Що робити, якщо ви прострочили кредит?

Якщо ви опинилися в складній ситуації і не можете обслуговувати свій безвідсотковий кредит рекомендується:

  1. Зв'язатися з вашим банком чи кредитною установою та пояснити свою ситуацію. Багато банків пропонують реструктуризацію кредитів, що передбачає зміну умов погашення, наприклад, збільшення строку кредитування або зменшення щомісячних платежів.
  2. Звернутися за юридичною консультацією: Ви можете отримати юридичну консультацію з питань кредитів, звернувшись до Офісу уповноваженого з прав людини, системи безоплатної правової допомоги, або Центрів громадянського просвітництва.

Багато фінансових установ йдуть на зустріч позичальникам у цей непростий час і пропонують різні варіанти розв’язання проблеми — кредит до зарплати, пільговий період тощо.

Головне — не ігнорувати ситуацію з кредитом, а шукати шляхи її врегулювання у діалозі з кредитором.

Всі фінансові операції проводьте обмірковано