«Закон про заборону московської церкви - рішучий крок до духовної незалежності», - волинський нардеп Ігор Гузь

«Закон про заборону московської церкви - рішучий крок до духовної незалежності», - волинський нардеп Ігор Гузь

Народний депутат з Волині Ігор Гузь повідомив про створення комісії, яка буде перевіряти будь-яку релігійну організацію, в тому числі й УПЦ МП, аби унеможливити діяльність російського агресора на теренах нашої держави.

Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці.

20 серпня Верховна Рада прийняла закон про заборону діяльності релігійних організацій, підпорядкованих державі-агресору (№8371). Він набуде чинності через 30 днів і остаточно заборонить діяльність релігійних організацій, пов'язаних з Росією.

Документ передбачає:

  • заборона будь-яких зв'язків релігійних організацій з РПЦ;
  • чітке визначення таких зв'язків і встановлення строку для їх розриву;
  • порядок державного контролю за виконанням закону;
  • надання державним органам повноважень втручатися у разі порушень.

Через 30 днів після підписання Президентом і публікації закону, Державна служба етнополітики та свободи совісті розпочне перевірки. Якщо буде виявлено зв’язок з Москвою, організація отримає припис розірвати його протягом 30 днів. Інакше – держава подасть позов до суду для заборони діяльності.

Через три місяці уряд ухвалить підзаконні акти, що дозволять оцінювати організації на причетність до пропаганди «русского міра».

«Це рішення – не просто закон, а акт справедливості та захисту національних інтересів. Сотні років московського диктату в українській духовній сфері завершені! Українські храми  повинні служити українському народу, а не бути осередками ворожої пропаганди. Цей крок веде до духовної незалежності України. Це рішучий удар по московському впливу, який десятиліттями труїв наш народ байками про «русскій мір»!» - зазначив Ігор Гузь.

Нардеп додав, що таке рішення є запізнілим, адже очевидно, що його потрібно було прийняти у 2014 році, а найкраще в 19991 році.

«Хочу сказати всім, хто говорить, що цей закон про заборону московської церкви, це не зовсім так. Тому що він дозволятиме заборонити будь-яку релігійну організацію, яка підтримується і має центр керування в Росії. Процедура дуже проста: буде створена комісія, яка буде перевіряти будь-яку релігійну організацію, в тому числі й УПЦ МП та давати попередження», - зауважив Ігор Гузь.

Нардеп акцентував, що якщо після попередження не будуть вжиті відповідні дії, то рішення передаватиметься до суду, який має заборонити цю інституцію. Після заборони усе державне та комунальне майно буде повернено державі.

«Хочу закликати всіх священників московської церкви: не чекати поки вона буде заборонена, приймати рішення зараз, переходити в ПЦУ. Сподіваюся, що після сьогоднішнього рішення переважна більшість вірян московського патріархату все-таки зрозуміють, що знаходитися в церкві, яка керується Москвою, не варто», - додав народний обранець Ігор Гузь.

Читайте також:

Можливо зацікавить