Справа скандального землевпорядника Підгайців: хто і кому продавав землю

Справа скандального землевпорядника Підгайців: хто і кому продавав землю

На лаві підсудних - землевпорядник Підгайцівської сільської ради Віталій Копюк, якого затримали під час отримання хабара. Під час чергового засідання допитали  свідків – жителів села Липини та посадовця і депутата Підгайцівської сільської ради. 

Нагадаємо, 3 березня 2023 року після чергової сесії Підгайцівської сільської ради правоохоронці затримали землевпорядника громади Віталія Копюка з отриманим хабарем. У нього знайшли мічені купюри - в автомобілі, де він отримував другу частину суми після того, як депутати прийняли на сесії відповідне рішення. А також частину мічених грошей, які він отримав як аванс, вилучили під час обшуку вдома. Загалом у чиновника знайшли близько мільйона гривень, які він заховав у своєму будинку.

Віталію Копюку висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України - одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди. Такий злочин карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна.

У понеділок, 17 червня, під час розгляду справи у Луцькому міськрайонному суді допитали свідків: мешканців села Липини, а також посадовця та депутата Підгайцівської сільської ради Михайла Котова.

За даними слідства, посадовець вимагав та одержав від громадянина неправомірну вигоду в сумі 4400 доларів США за вплив на посадових осіб громади щодо прийняття рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки з земель для ведення особистого селянського господарства на землі комерційного призначення. Заяву про зміну цільового призначення земельної ділянки подавала Ольга Фукс.

Перший свідок Михайло Котов зазначив на засіданні, що голосував за це рішення, але обвинувачений Віталій Копюк на нього ніякого тиску не здійснював.

«Мені взагалі це виглядає як нонсенс, як він може впливати на депутатів щодо будь-якого рішення. Депутати самостійні люди і вони самостійно приймають рішення. Він навіть не був присутній на сесії того дня. Особисто він до мене не підходив і нічого не просив», - зазначив депутат Підгайцівської сільської ради.

Адвокат підсудного Олексій Куденьчук поцікавився у свідка, чи відома йому будь-яка інформація про здійснення впливу на депутатів сільради щодо прийняття рішення про зміну цільового призначення даної земельної ділянки, на що отримав заперечення.

Також Михайло Котов зауважив, що про затримання Віталія Копюка дізнався лише згодом зі ЗМІ.

Наступною виступила свідок Інна Когут, мешканка села Липини. До неї звернулася суддя Оксана Данелюк із запитанням, чи впізнає вона обвинуваченого, на що та відповіла, що ні. Вона розповіла, що мала 10 сотих землі. Вирішила її продати і продала  два роки тому.

«До мене подзвонив чоловік на ім’я Віталій і запитав, чи будемо продавати землю. Сказала, що думаємо над цим. Він запитав чи можна під’їхати і поговорити. Сказала, що так, він під’їхав, ми поговорили. Сказала йому ціну. Звідки він взяв номер мого телефону я не знаю і цим не цікавилася», - розповіла вона.

Як зазначила жінка, у нотаріуса вже її чекав ще один чоловік і жінка. Землю переписували не на Віталія, а на дружину того іншого чоловіка.

Захисник Олексій Куденьчук показав два фото чоловіків – жінка їх опізнала як покупців. Виявилося, що один із них вже колишній працівник СБУ, якого вона опізнала як Віталія, а на іншій світлині - Фукс.

Наступною як свідок виступила мешканка Липин Любов Щербатюк. Вона розповіла, що мала теж десять сотих землі, які продала за посередництвом Віталія, який, до слова, сам її знайшов, сторонній особі. Жінка опізнала Віталія на світлині. Цю сторонню особу на ім’я Руслан вона бачила лише раз, тому Фукса не опізнала.

Іван Стапанюк ще один свідок, який мав майже 24 сотих землі у Липинах, продав свій наділ за посередництвом все того ж Віталія. Теж Фукса не опізнав.

Підозрюваний Віталій Копюк звертався із запитаннями до свідків, проте заборонив журналістам публікувати його слова та фотографувати.

На засідання на прохання захисту запрошували Ольгу Фукс – одну із фігурантів справи, але вона не з’явилася. Тож її планують запросити на наступне засідання. Тоді, можливо, захист заявить нових свідків.

Читайте також:

Можливо зацікавить