Зеленський прокоментував закон про мобілізацію

Зеленський, закон про мобілізацію

Мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення Росії. Зміни до закону про мобілізацію, прийняті парламентом, спрямовані на посилення контролю та підтримку війська щодо проведення ротацій та надання відпусток.

Про це заявив президент  Зеленський на спільному брифінгу з президентами Литви Гітанасом Наусєдою та Польщі Анджеєм Дудою у Вільнюсі.

«Що стосується мобілізації, по-перше, хотів би, щоб всі розуміли: у нас війна, воєнний стан, а з впровадженням воєнного стану впроваджується мобілізація. Мобілізація йде згідно термінів, згідно законодавства, вона продовжувалась кожні три місяці українським парламентом постійно з початку війни, нічого нового не існує», - сказав Зеленський.

Президент наголосив, що поширюється багато маніпуляцій та російських наративів щодо зриву мобілізації в Україні.

 

«Зверніть увагу на факти – мобілізація постійно йде, як це й повинно бути згідно законодавства у воєнний час, у час війни», - зазначив він.

За словами Зеленського, що новий закон містить певні зміни, спрямовані на посилення контролю над ухилянтами від призову. Президент підкреслив, що будь-яка особа, яка порушує закон про мобілізацію, водночас порушує інші чинні закони країни.

«На запит наших військ і військового керівництва є деякі зміни в мобілізації. І згідно цієї мобілізації є посилення контролю щодо ухилянтів. Але хочу вам сказати, будь-яка людина, і навіть без цього закону, яка порушувала закон мобілізації і має мобілізаційний вік, і вона була ухилянтом або ще робила щось поза законом, вона і так порушувала те чи інше чинне законодавство», - підкреслив Зеленський.

Глава держави зазначив, що на деякі зміни у мобілізації був запит війська. За його словами, зміни до деяких норм допоможуть військовому керівництву.

«Там питання не тільки щодо мобілізації людей, там важливі питання щодо підтримки війська, яке постійно на фронті - відпустки, поліпшення ротації тощо», - додав він.

Читайте також:

  • Зеленський оприлюднив декларацію за 2023 рік

Можливо зацікавить