Зіпсовані продукти на прилавках: куди звертатися волинянам та які штрафи «світять» магазинам

Зіпсовані продукти на прилавках: куди звертатися волинянам та які штрафи «світять» магазинам

Через аварійні вимкнення електроенергії у Луцьку зростає ймовірність, що на прилавках продуктових магазинів може бути зіпсована продукція.

Як у такому випадку діяти покупцям та куди потрібно звертатися виданню ВСН розповіли в головному управлінні Держпродспоживслужби України у Волинській області.

За словами начальника відділу державного контролю управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ярослава Зарубайка, якщо, на думку покупця, він придбав потенційно небезпечний продукт, то йому потрібно звернутися з відповідною заявою до Держпродспоживслужби. Також потрібно надати чек, за можливості фото чи інші докази, що продукт може бути зіпсований.

«Заяву можна подати в електронному чи паперовому вигляді. Ми зареєструємо її й розглянемо в 30-денний термін. За погодження буде проведено позаплановий захід торгового об'єкта. Також обов'язково в заяві потрібно вказати адресу магазину та його назву. Тоді ми уже зможемо при перевірці відібрати зразки того продукту. Хоч і пройде час, але тоді ми зможемо дослідити його. 

В іншому випадку споживач може самостійно звернутися у будь-яку лабораторію для дослідження цього продукту, і додати до заяви докази чи сам висновок», - зазначив фахівець.

Загалом до вересня Держпродспоживслужба проводила позапланові перевірки у сфері безпечності харчових продуктів, а планові сьогодні заборонені відповідно до указу Президента про воєнний стан.

«Через те, що Держпродспоживслужба вийшла з Міністерства аграрної політики зараз уточнюється процедура погодження позапланових перевірок. Адже, згідно з постановою Кабміну, є три позиції для підстав таких перевірок. Але стосовно звернень чи скарг суб'єктів господарювання там немає, тому нам потрібно брати погодження. Загалом це можливо, але тут уже питання до наших законодавців. І така ситуація у нас з вересня», - розповів Ярослав Зарубайко. 

З часу запровадження воєнного стану в країні до Держпродспоживслужби Волині не надходили схожі заявки. Раніше ж люди зверталися, і фахівці виїжджали на позапланові перевірки, відбирали зразки й за потреби штрафували.

«В середньому за реалізацію потенційно небезпечних продуктів штраф становить 67 тисяч. Сума тут залежить від невідповідності продукції й штраф може бути значно більшим. Якщо ж людина отримала отруєння, то ми перевіряємо заклад і шукаємо продукт, який міг викликати таку реакцію. Зокрема, як продавець виготовляв, зберігав чи реалізував продукт», - зазначають у Держпродспоживслужбі.

Фото - ілюстративне. 

Можливо зацікавить