Змінились правила виїзду дітей за кордон: які довіреності не дійсні

Змінились правила виїзду дітей за кордон: які довіреності не дійсні

Нотаріально завірені довіреності на білому папері на виїзд дитини за кордон у супроводі третіх осіб, видані після 23 травня, втрачають свою дійсність.

Про це повідомили у пресслужбі Державної прикордонної служби України з посиланням на відповідну постанову уряду, ухвалену 9 травня. Документ набув чинності з 23 травня, пише Суспільне

«Довіреності, отримані до 23 травня, будуть перевірятися прикордонниками шляхом отримання довідки про підтвердження або спростування посвідчення нотаріусом такої довіреності, що в свою чергу передбачає відмову в перетинанні державного кордону до моменту отримання підтвердження від нотаріуса», - йдеться у повідомленні.

Загалом, документ, ухвалений урядом передбачає перелік особливостей (заборон), згідно з яким в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування вчиняються нотаріальні дії.

Найбільш актуальною стосовно питання перетинання державного кордону є норма, що передбачає перевірку дійсності довіреностей, які були викладені без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу та посвідчені нотаріусом відповідно до законодавства, пояснили у ДПСУ.

«Тож якщо ви, для прикладу, маєте подібну довіреність і плануєте відправити свою дитину за кордон на відпочинок та оздоровлення у супроводі третіх осіб — врахуйте, що вказані бланки, які видані після 23 травня є недійсними», — йдеться у повідомленні.

Змінились правила виїзду дітей за кордон: які довіреності не дійсні

У ДПСУ нагадали, що на час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

Це відбувається за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Читайте також:

Можливо зацікавить