Чи видаляти зуби мудрості і скільки це коштує у Луцьку? Відповідь стоматологів

Чи видаляти зуби мудрості і скільки це коштує у Луцьку? Відповідь стоматологів

Спір стосовно доцільності видалення чи збереження зубів мудрості точиться не перший рік між пацієнтами стомалогічних клінік. Лучани - не виняток, адже питання стосовно «вісімок» стабільно з'являються у місцевих інтернет-спільнотах. Поради переважно діляться на: «видаляйте, від них немає толку», та «зберігайте, нащось же вони є у нас в роті!». Тож журналісти ВСН поспілкувалися зі стоматологами-хірургами Луцька аби розвіяти міфи про «вісімки» та їхню роль у життєдіяльності людини.

Зубом мудрості (у просторіччі «вісімкою») називають восьмий, останній зуб у зубному ряду або третій моляр. Свою назву він отримав, тому що виростає останнім, коли людина досягає інтелектуальної зрілості. Корені зуба мудрості починають формуватися у 15–17 років, а сам він росте в середньому до 25-річного віку. Іноді вісімка прорізується трохи пізніше або ж раніше, а буває, що не показується взагалі.

«Зуби мудрості ми отримали у спадок від наших далеких пращурів, які харчувалися переважно твердою і жорсткою їжею. Щоб пережовувати її, були потрібні міцні щелепи. Сьогодні ж люди вживають набагато більше термічно оброблених продуктів, тому «вісімки» втратили первинну функцію, а сама щелепа зменшилася. В нашій лікарні ми кожного дня у двох, трьох людей видаляємо зуби мудрості, найстаршому пацієнту було 65 років», - розповів завідувач стоматологічного відділення КП «Волинської обласної клінічної лікарні» Дмитро Струк.

Також звичайна практика у стоматологічному відділенні Волинської обласної лікарні - видалення задатків зубів мудрості у дітей, віком 12-13 років. За словами Дмитра Струка, якщо ортодонт виявляє у маленького пацієнта неправильний прикус, кривизну зубів тощо, першочергово направляє на видалення «вісімок».

Не новина, що зуби мудрості ростуть із ускладненнями. Вони можуть зміщуватися, розташовуватися під нахилом або прорізуватися не до кінця, викликаючи запалення кістки і ясен, порушуючи прикус, травмуючи внутрішню поверхню щоки і руйнуючи зуби, до яких прилягають.

«Основна причина ускладнень – маленька щелепа, яка просто не здатна вмістити максимальну кількість зубів. Саме брак місця спричиняє скупченість зубів або їхню ретенцію (напівпрорізування). «Вісімки» з’являються на світ, коли розвиток щелепних кісток поступово припиняється. Тому зубам мудрості просто нікуди рости», - розповідає стоматолог - хірург приватної практики Олександр Тресяк

Чи видаляти зуби мудрості і скільки це коштує у Луцьку? Відповідь стоматологівЧи видаляти зуби мудрості і скільки це коштує у Луцьку? Відповідь стоматологів

Якщо місця в щелепі достатньо і третій моляр виріс правильно та всього лише вражений карієсом, його цілком можна полікувати. Хоча незручне розташування ускладнює цей процес.

«Третьому моляру доводиться прокладати собі шлях, змушуючи конкурентів (сусідні зуби) потіснитися. Отже, ускладнення неминучі. У цьому разі кращий вихід – видалення зуба мудрості», - запевняє Олександр Тресяк.

Хірург приватної стоматологічної практики у Луцьку Назар Серьогінов запевняє: аби не мати проблем у майбутньому, зуби мудрості потрібно видаляти з 14 років, коли вони ще не прорізані та маленькі.

«Жодної функції у ротовій порожнині «вісімки» не виконують. Найкраще, починаючи з 14 років, видаляти зачатки зубів мудрості, коли вони ще не мають кореня, тоді це зробити дуже легко і без ускладнень. Проте, є й випадки, коли у дорослому віці такі зуби замінюють імплантацію, до прикладу, якщо в людини втрачені 6, 7 зуби, а 8 - в належному стані - їх переміщують за допомогою брекетів на місце відсутніх. Тобто кожна ситуація - індивідуальна, діяти потрібно за показами», - розповідає Назар Серьогінов.

З власного досвіду хірург зауважує: серед усіх випадків звернень стосовно зубів мудрості - 90 відсотків рішень - це видалення.

Вартість видалення зубів мудрості у Луцьку переважно залежить від складності та типу клініки. Якщо це - державна поліклініка або ж лікарня, ціна стартує від 500 гривень. У приватних кабінетах та клініках - від 2 до 4 тисяч гривень (2 тисячі просте видалення, коли зуб уже прорізаний і 4 тисячі - складне, тобто зуб розташований в десні та його потрібно випилювати із кістки).

За статистикою, передбачений природою максимум зубів мудрості (тобто чотири штуки) є приблизно у 92% дорослих. У 25% людства вони залишаються під яснами, а приблизно у 8% не спостерігаються навіть у зародковому стані. Все частіше стоматологи спостерігають ситуацію, коли зачатки зубів мудрості не формуються у людей взагалі, тобто в недалекому майбутньому у людини буде 28 зубів.

Читайте також:

Можливо зацікавить

футбол війна Артур Мурза

Готовий виступати за збірну Росії: український футболіст-зрадник заявив, що його ображали у луцькій «Волині»

Три аварії за день: у Луцьку водійка збила 9-річну дівчинку, дитина в лікарні. Фото
фото

Три аварії за день: у Луцьку водійка збила 9-річну дівчинку, дитина в лікарні. Фото

З третьої спроби: заступник голови Волиньради Григорій Пустовіт таки отримав квартиру

З третьої спроби: заступник голови Волиньради Григорій Пустовіт таки отримав квартиру

У Луцьку внесли зміни в автобусні маршрути №12, 24 і 28

У Луцьку внесли зміни в автобусні маршрути №12, 24 і 28

У Луцьку затвердили перелік садочків, які працюватимуть влітку

У Луцьку затвердили перелік садочків, які працюватимуть влітку

«У зв’язку з сімейними обставинами»: у Луцьку продають кавʼярню
фото

«У зв’язку з сімейними обставинами»: у Луцьку продають кавʼярню

Чорний день: на Волинь прибуде одразу два екіпажі з загиблими на війні Героями

Чорний день: на Волинь прибуде одразу два екіпажі з загиблими на війні Героями

Шахтар Рубчинський Судаков Дніпро-1

Збираються скористатися фінансовими проблемами клубу: чемпіон України хоче підписати молодого футболіста з Луцька

футбол

«Я повноцінний громадянин РФ»: ексгравець «Волині» заявив про готовність виступати за збірну Росії