26 березня - церковне свято Собор Архангела Гавриїла: що не можна робити у цей день

Коли Собор Архангела Гавриїла 2024

Наступного дня після Благовіщення, 26 березня, православні християни відзначають ще одне велике свято - Собор Архангела Гавриїла. Раніше це свято відзначали 8 квітня. Собор Архангела Гавриїла є важливим святом у православній церкві, воно припадає двічі на рік: 26 березня (після дня Благовіщення) та 13 липня.

Архангел Гавриїл приніс Діві Марії звісточку про народження сина. Цього дня християни згадують всі благодіяння архангела і моляться до нього, просячи захисту та благословіння від Бога, - пише ТСН.

Існують також народні традиції та прикмети, пов’язані з цим святом. Наприклад, вважається, що якщо в день собору Гавриїла гудуть труби, то це душі померлих родичів спускаються на землю. Є й заборони, такі як не змітати крихти зі столу, щоб не втратити благополуччя і достаток.

Архангел Гавриїл також є символом віри, надії та любові до Бога, і його вшановують за служіння Божественній всемогутності.

Прикмети 26 березня

  • На дахах все ще лежить сніг — він там лежатиме 30 днів.
  • Сильно дощить — чекайте на грибне літо.
  • До якого боку тварини лягають спиною, звідти буде дути вітер.

Що сьогодні не можна робити

Вважалося, що цього дня не можна викидати їжу зі столу. Інакше зовсім скоро прийде голод. Залишки змітали і віддавали домашнім тваринам. Не можна обговорювати гроші, тому що накличеш на себе невдачі і бідність.

Що можна робити сьогодні

Наші пращури вірили, що це свято потрібно зустріти у новому та чистому одязі, щоб до людини не "липнули" хвороби і нещастя. Незаміжні дівчата обов'язково плели косу — щоб їм трапився вірний чоловік.

Читайте також:

Можливо зацікавить