Археологічну памʼятку Старовижівщини продали на аукціоні за 4 мільйони гривень, громада подає до суду

Археологічну памʼятку Старовижівщини продали на аукціоні за 4 мільйони гривень, громада подає до суду

Землі Старо-Вижівського родовища Волинської області, на яких розташована археологічна памʼятка, продали на аукціоні за 4 мільйони гривень новоствореній львівській компанії. Місцеві владці звертатимуться до суду, аби відмінити результати торгів, адже ця земельна ділянка захищена від продажу законом. 

Нагадаємо, 1 січня нинішнього року державна служба геології та надр України винесла на аукціон надання спеціального дозволу на користування надрами Старо-Вижівського родовища, проте не врахувала низку важливих обставин. Зокрема те, що родовище піску на цій землі відносяться до памʼятки археології «Галина Воля-1» - стоянка доби мезоліту, яка розташована в урочищі «Семенова Гора».

Місцеві мешканці та владці були невдоволені таким рішенням та вимагали відмінити аукціон, мовляв ця земельна ділянка захищена від продажу законом. Старовижівська селищна рада в особі голови Василя Камінського написала звернення до державної служби геології та надр України з вимогою скасувати аукціон, а копію листа надіслали до Спеціалізованої екологічної прокуратури.

«Вимагаємо здійснити всі необхідні заходи в межах норм чинного законодавства України щодо відміни аукціону щодо надання спеціального дозволу на користування надрами - Старо-Вижівське родовище, номер лота - SUE001-UA-20231228-01783, про що письмово повідомити Старовижівську селищну раду в десятиденний термін», - йдеться в тексті документу від 9 січня 2024 року.

Попри протест громади, 17 січня аукціон провели на сервісі електронних торгів Prozorro та продали землі Старо-Вижівського родовища за 4 мільйони 271 тисячу гривень львівському ТОВ «Сандекс». Цікавим є те, що підприємство створене лише 4 місяці тому, а його статутний капітал - 3 тисячі гривень.

Археологічну памʼятку Старовижівщини продали на аукціоні за 4 мільйони гривень, громада подає до судуАрхеологічну памʼятку Старовижівщини продали на аукціоні за 4 мільйони гривень, громада подає до суду

Старовижівський голова Василь Камінський висловив обурення такими діями державної служби геології та надр України та звернувся до прокуратури, аби у судовому порядку відмінити результати електронних торгів.

«СЕМЕНОВУ ГОРУ НЕ ВІДДАМО!!! Вчора відбулася резонансна подія, яка сколихнула не тільки жителів Старовижівської громади, а й далеко поза її межами.Державна служба геології та надр України проігнорувала вимогу Старовижівської селищної ради та все ж таки провела аукціон з надання спеціального дозволу на користування надрами в межах археологічної пам’ятки «Семенова гора».

Варто зазначити, шо разом з надрами, фактично були «продані» майже 160 га. лісу. Чому мовчить ДСГП «Ліси України»?! Що, вже відмінена програма Президента України «Зелена країна», яка передбачає висадження 1 мільярду дерев за 3 роки і збільшення площі лісів?! Внісши зміни до Кодексу України про надра, в грудні 2022 року, Верховна Рада України дозволила здійснювати продаж права користування надрами без погодження з громадами. Через це, урочище «Семенова Гора» - об’єкт культурної спадщини, туристичний магніт Старовижівщини, де відпочивало не одне покоління, фактично хочуть знищити.

ДАВАЙТЕ РАЗОМ ЗАВАДИМО ЦИМ РЕЙДЕРСЬКИМ ПЛАНАМ! Старовижівська селищна рада вже направила до прокуратури пакет документів, щоб разом, в судовому порядку відмінити результати торгів. Від громадськості, просимо сприяти тому, аби ця резонансна подія набула якомога більшого розголосу! Боротьба не закінчена! Правда за нами!», - йдеться у дописі Василя Камінського.

Зазначимо, що урочище «Семенова Гора» внесене до Переліку нововиявлених обʼєктів археологічної спадщини Волинської області та взяте під охорону держави відповідно до наказу управління культури і туризму Волинської ОВА від 29 січня 2009 року.

Також памʼятка археології «Галина Воля-1» є культурною спадщиною та подана Старовижівською селищною радою у департамент економічного розвитку, зовнішніх відносин та питань туризму і курортів Волинської ОВА для включення до регіональних стратегій розвитку та програм комплексного відновлення. Тобто перебуває під охороною відповідно до положень Закону України «Про охорону культурної спадщини».

Крім того, зазначене родовище розташоване на території зоологічного заказника «Смолярівський», територія якого охороняється відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» на якому розміщено 159 га лісових насаджень».

Читайте також:

Можливо зацікавить