Батько семи дітей з Волині вже восьмий рік захищає Україну

Батько семи дітей з Волині вже восьмий рік захищає Україну

У Альони та Анатолія Дрощуків із селища Цумань на Ківерцівщині - ​сім доньок і синів. Як багатодітний батько чоловік міг би й не воювати. Тим часом в останні вісім років він більше живе в розлуці зі своєю великою сім’єю.

З весни 2014-го з короткими перепочинками під час ротації чоловік був в АТО, а в нинішньому році після повномасштабного вторгнення росії ще в березні пішов добровольцем захищати Україну, - пише газета Волинь.

«Ця дівчина буде моєю жінкою»

- Вам пощастило, - ​сказав голова Цуманської територіальної громади Анатолій Дорощук, від якого я найперш почула про Юрія Задорожного як про чоловіка, у якого «натура воїна». - ​Він якраз вдома є, а завтра чи післязавтра має повертатися у свій підрозділ в Дубно на Рівненщині.

Їхні шляхи могли б і не перетнутися, оскільки Юрій жив у Цумані, а його майбутня дружина Альона - ​в селищі Новоолексіївка на Херсонщині.

 Вони ще в юності знайшли одне одного й ніколи не пошкодували про те, як склалося їхнє життя.

 - Юра приїхав до нас на збір винограду. Тоді ми й познайомилися. Мені було лише чотирнадцять років, йому - ​шістнадцять. П’ять літ листувалися, інколи зустрічалися. Коли я мала дев’ятнадцять - ​одружилися, - ​каже жінка, пригадуючи, як все у них починалося.

А вже чоловік доповнює цю розповідь пам’ятними деталями:

- Я в бурсі вчився (у Клеванському профтехучилищі на Рівненщині. - ​Авт.). Перший курс закінчив. Мама їхала з бригадою на збір винограду й мене з собою взяла. Якось побачив Альону, яка жила неподалік гуртожитку, де нашу бригаду поселили, й сказав хлопцям: «Ця дівчина буде моєю жінкою». Вони мені на те: «Ти ж навіть не знаєш її». «Почекайте трохи - ​познайомлюся». Через два дні підійшов до неї, коли знову побачив, і спитав, як звати. Альона, може, сприйняла мене за дивака, але назвала своє ім’я. Ясно, що я нічого не сказав їй про свій далекоглядний задум, аби не здатися надто самовпевненим, але для себе постановив, що в майбутньому ми будемо разом.

В обох — ​спогад про те, як листувалися в очікуванні зустрічі, як непросто було Юрію поїхати на Херсонщину, бо ж на ДОЦі, де працював, тоді платили борошном — ​«не візьмеш кілька кілограмів і не занесеш у касу, аби купути квиток». З приводу того, чи, бува, не збереглися ці листи, кажуть, що, якби й мали їх дотепер, то не показали б, бо ж то, мовляв, — «дитяча романтика — ​що там читати?..». Хоч, коли зараз подивитися на пройдений у парі шлях, то все подружнє життя Задорожних сповнене романтики. Були переїзди, розлуки та зустрічі й найбільша втіха — ​народження їхніх доньок і синів.

«У моєму військовому квитку вже місця для записів не вистачає»

Реєстрували шлюб Задорожні в Цумані, куди в 1999-му Юрій привіз свою Альону. Пожили рік, поки чоловік служив в Луцьку - ​в Національній гвардії, й поїхали на батьківщину дружини - ​в Новоолексіївку. Там з’явилася на світ їхня найстарша дочка Катя. Вже з нею вернулися в Цумань, де народилися ще шестеро дітей - ​Оксана, Ілля, Кирило, Артем, Аліна, Роман. Альона удостоїлася почесного звання «Мати-героїня». Батько такої багатодітної сім’ї міг би вже й не воювати: от що значить бути людиною з натурою бійця! Коли про це зайшла мова, Юрій сказав:

- Ну як - ​я нормальний український чоловік, який має захищати свою країну… 

Строкову службу він проходив у Кривому Розі. Потім пішов за контрактом в Національну гвардію. А в 2004 році, коли Юрій Задорожний ставав на облік у військкоматі, його спитали: «Поїдеш в Ірак?». «Якщо треба, то чому б і ні?» - ​відповів. Після «учебки» мав ще й таке закордонне відрядження. Тим більш, як у 2014-му свою країну треба було боронити, то не ховався, як кажуть, за чужими спинами. Навесні добровольцем пішов у Збройні сили України. І не один рік був в АТО з коротким перепочинком під час ротації. Після 24 лютого 2022-го, коли почалася повномасштабна війна, підрозділ, у якому служить, був на Житомирщині, Київщині, де йшли бойові дії, аж поки «орків не вигнали з цих територій».

Аби уточнити, де й коли довелося служити, чоловік дістає свій військовий квиток. Виявляється, у ньому вже місця не вистачає, тож записи останніх років — ​на маленьких аркушиках паперу, які вклеєні в документ.

- Наш підрозділ розкиданий по Україні, - ​говорить Юрій. - ​Це ж ​розвідка. Поки що я в Дубно, а де буду завтра - ​не знаю…

Чи звик до війни чоловік, котрий давно пов’язав своє життя з армією? Про це він каже:

- До війни з її жахами не можна звикнути, та переступаєш страх і йдеш далі, виконуючи свою роботу — визволяти рідну землю  від ворога.

А ще розмірковує над тим, що героєм сьогодні можна назвати не лише тих, хто підбив танк чи літак, - «героями є й ті бабусі, які зі своєї маленької пенсії віддають двісті гривень для ЗСУ, й людина, котра везе на передову «волонтерку». І з болем розповідає, як то важко втрачати побратимів:

- Таке, на жаль, було і в 2014 році, і в нинішньому. В Київській області загинув, підірвавшись на міні, командир роти - ​Сергійович, як ми його називали. Два дні до пенсії залишалося йому, як почалася повномасштабна війна. Трохи більше сорока літ мав…

«До цуманського перехрестя доїжджаю — ​і вже скучаю за дружиною, дітьми» 

Судячи з почутого, наші герої ніколи не пошкодували, що саме так склалося їхнє життя. Що зовсім юними вони знайшли одне одного. Для Альони Цуманщина стала рідним краєм. Тим більше, що й їхати на Херсонщину вже нема до кого. Мама померла ще в 2014-му. А зовсім недавно провела жінка в останню путь єдиного рідного брата, який був мобілізований і загинув у боях за Україну. У Запоріжжі, де жив із сім’єю, його похоронили. Обоє з чоловіком їздили попрощатися. Після пережитого вона по-особливому цінує те, що Бог милував чоловіка, - ​обійшлося без поранень. Хоч, як каже сам Юрій, було по-різному, та «головне, що не найгірший варіант». Може, й не про все дружині розповідав, аби зайвий раз не хвилювалася. На запитання з приводу того, що це ж діти сумують за татом, який рідко буває вдома, Альона відповідає ствердно й тут же уточнює:

- І я сумую…

А Юрій, почувши це, говорить:

- До цуманського перехрестя доїжджаю - ​і вже скучаю за дружиною, дітьми.

Постійні розлуки, та ще й такі, коли чоловік в небезпеці, - ​це вже, мабуть, менше романтики й більше переживань. Ось коли душу жінки гріє спогад про те, що Юрій освідчувався їй не лише в юності - ​і сьогодні вона чує від нього ці слова: «Я тебе люблю». І хіба може бути інакше, якщо чоловік, котрий прожив у шлюбі з жінкою двадцять три роки, говорить:

- Бог поміг мені, що зустрів Альону, - ​не всім так щастить.

Можливо зацікавить

Його подвиг назавжди залишиться в наших серцях: у громаді на Волині провели в останню дорогу воїна Вадима Ковальчука
фото

Його подвиг назавжди залишиться в наших серцях: у громаді на Волині провели в останню дорогу воїна Вадима Ковальчука

Загинув сам, але зберіг життя бойових побратимів: спогади про воїна з Волині Івана Мельника

Загинув сам, але зберіг життя бойових побратимів: спогади про воїна з Волині Івана Мельника

на щиті

«Був у самому «пеклі»: на Волинь востаннє повернеться 24-річний Герой Владислав Богомаз

одруження

Війна коханню не завада: на Волині одружився захисник

петиція Герой України

Маля ніколи не побачить свого татуся: 25-річному захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

поховання військового
фото

Героїчно загинув біля Бахмута: на Волині попрощались із захисником Ярославом Каламуняком

На Донеччині понад два місяці тому загинув захисник із Волині Владислав Богомаз

На Донеччині понад два місяці тому загинув захисник із Волині Владислав Богомаз

війна втрати

«Його душа навіть після смерті прийшла до маминої хати на Великдень»: спомин про Героя з Волині

оновлення даних в ТЦК

Мобілізація 2024: кому потрібно з'явитися до ТЦК у травні навіть без повістки